Fermierii romani, "prieteni" buni cu gastele cu gat rosu si fluturii Maculinea. Le aduc bani frumosi
Necuvantatoarele de care putini stiu le pot aduce bani frumosi fermierilor. 240 de euro pe hectar, daca au terenuri peste care zboara gastele cu gat rosu sau anumite specii de fluturi rari.
Sunt fonduri europene care vor ajunge in conturile romanilor, daca sunt dispusi timp de 5 ani sa protejeze aceste specii, sa nu foloseasca ingrasaminte chimice si sa le asigure, pe o portiune din terenul lor, hrana naturala.
Gastele cu gat rosu reprezinta una dintre cele mai rare specii de gaste salbatice din intreaga lume. Ajung la noi din Siberia, la sfarsitul lunii octombrie si raman cinci luni. In judetul Constanta strabat 22 de localitati.
Fermierii din aceste zone pot cere subventia de 240 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Timp de 5 ani trebuie sa indeplineasca insa niste conditii foarte clare: nu au voie sa foloseasca ingrasaminte chimice sau sperietori, apoi sunt obligati sa planteze pe acelasi teren si porumb, hrana preferata a gastelor cu gat rosu.
Dumitru Funda este agricultor si a cerut o subventie pentru 30 de hectare, adica peste 7.000 de euro. Acum, parca toti din comuna vad pe terenul lor gaste cu gat rosu.
Si o specie rara de fluture albastru, Maculinea, care ajunge pe pajistile fermierilor, poate deveni o sursa de venit.
In judetul Cluj, in sapte comune, insecta rara se hraneste cu polenul florilor de camp.
Ioan Iurascu are sase hectare de teren in zona. Pana acum n-a vazut fluturii albastrii, foarte rari, dar ce conteaza daca banii ii vin dintr-o bataie delicata de aripa.
Pana pe 15 mai agricultorii pot depune aceste cereri la centrele APIA din tara.