Romanii care au muncit in strainatate sunt fermieri de succes la noi. Secretele pe care le-au adus cu ei de peste hotare
Agricultura facuta in Romania poate fi mai profitabila decat cea din strainatate, spun romanii care s-au saturat sa munceasca pamanturile straine si s-au intors acasa.
Si-au adus cu ei tehnologia, iar acum munca pe camp li se pare floare la ureche, mai ales ca investitiile in sere sunt mult mai mici, iar profiturile mari.
Agricultorii se bucura si ca in tara au pe gratis resurse naturale, pentru care dincolo plateau mii de euro: "Uitati, sistemul de legare a ardeilor, noi ii legam ca in Spania."
Ioan Simionica s-a intors in Romania in 2014, dupa ce - timp de 6 ani - a avut propria sera in Spania. Cand a revenit in tara, a cumparat pamant in localitatea Monor din judetul Bistrita Nasaud si acum are solarii pe o suprafata de 32 de ari.
Ioan Simionica, agricultor: "Aici, balegarul e la un pret foarte mic sau poate gratis, ceea ce acolo plateam in jur de 550 de euro la un camion de balegar. Apa avem din belsug, acolo plateam apa."
La sfarsitul acestui sezon, aproximeaza ca va vinde peste 40 de tone de legume si spune ca nu ar fi reusit daca nu folosea tehnologia pe care a descoperit-o in Spania.
Datorita sistemului de captare a apei, intreaga sera intinsa pe o supravata de 20 de ari poate fi udata timp de o saptamana daca intr-o singura zi ploua cu 30 de litri pe metru patrat.
Doamna Cristina s-a intors acasa la Tiur, in Alba, dupa 12 ani in care a muncit in Ungaria si in Spania. Si a decis sa investeasca in solarii moderne, asa cum a vazut in strainatate: "Sistemul de pus pe ata la rosii l-am vazut dincolo, in Ungaria si se lucreaza mult mai usor, rosiile au mai mult aer, se pot coace mult mai usor."
Nu este singurul "secret", pe care l-a adus cu ea de peste hotare.
"Folie protectoare, care ajuta la reglarea temperaturii daca este foarte cald afara, in interior este placut si se poate sta."
Cu ajutorul sistemelor moderne de protectie impotriva secetei, a daunatorilor sau a fenomenelor meteo extreme, agricultorii spun ca recoltele sunt si cu 40 la suta mai bogate.