9 din 10 sate nu au dentist, iar oamenii se spala pe dinti cu tamaie, spray si alcool. "Cu banii pe-un dinte traiesc o luna"

02-10-2015 18:17


Romanilor le lipseste o carte de vizita importanta, zambetul. La tara cel putin, este dezastru. Si asta pentru ca in noua sate din zece nu exista stomatolog.

Nu ar fi rentabil sa lucram acolo, spun dentistii, pentru ca oamenii sunt saraci si nu au bani sa achite materialele. Cum situatia este disperata, cei care au dureri se trateaza singuri cu tamaie, sprayuri si alcool si isi fac mai mult rau decit bine.

Suntem in comuna Bulbucata din judetul Giurgiu, la 30 de kilometri departare de Bucuresti. Aici nu mai exista medic dentist de ani buni. Asa ca oamenii sunt obligati sa mearga zeci de kilometri pana la primul cabinet stomatologic. Multi nu au bani insa, si-si alina durerea cum pot.

Barbat: "Este scump, pe un dinte sa dai vreo 2 milioane (n.r. – 200 RON). Cu 2 milioane traiesc o luna"

Iuliana nu mai are niciun dinte bun in gura. Recunoaste ca de cand se stie se trateaza doar cu leacuri babesti. Unele dintre ele iti dau fiori.

Iuliana Netotu: "Din cauza tamaii sunt eu terminata la gura. Si mi-a facut mai rau. N-am nici 40 de ani si nu mai am dantura. Bagam tamaie in gaura, unde era mancate...si usturoiul tot la fel il curatam si bagam. Te calma momentan, dar pe urma tot incepea durerea."

Situatia este dramatica si din vina oamenilor. Foarte multi romani nu au folosit niciodata pasta si periuta de dinti.

Reporter: "Pasta de dinti mai folositi?
Femeie: Nu...
Reporter: Ati folosit vreodata?
Femeie: Nu."

Reporter:Va spalati pe dinti?
Barbat: Deloc...
Reporter: De cat timp nu v-ati mai spalat?
Barbat: Nu e berea asta?
Reporter: spala mai bine berea decat pasta de dinti?
Barbat: Da, e cea mai buna."

Parctic un roman din 5 nu se spala pe dinti iar cei mai multi dintre ei traiesc la tara. Absurdul merge si mai departe. 90% dintre sate nu au stomatologi.

Prof. univ. dr. DRAGOS STANCIU, vice-presedinte CMDR: “Exista si o motivatie, cea financiara in mod special, pentru ca activitatea stomatologica costa foarte mult si pentru ca populatia din zonele respective nu are posibilitatile materiale."

La fel de adevarat este ca problemele dentare pot duce la alte afectiuni grave sau chiar la deces. Medicii incearca sa le explice oamenilor care isi potolesc durerea folosind tamaie, deodorant sau alcool ca isi fac mai mult rau.

dr. Cristian Papandopol, medic stomatolog: "Sarea e mai putin toxica sarea are efect de a creste ph a aduce din zona acida in zona bazica da relaxare de moment//bicarbonatul al fel bazifica zona ...

Trist este ca 80% din populatie are probleme dentare si pentru ca suntem codasi la consumul de pasta de dinti, de 3 ori sub media europeana.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO