Sedintele la dentist s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Cum ajuta tehnologia la salvarea dintilor cu probleme
Sedintele la dentist s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Putem spune, fara a gresi, ca o igienizare sau o lucrare dentara sunt experiente la care tehnologia contribuie din plin.
Computerul evalueaza toate suprafetele dintelui cu probleme si tot acesta gaseste solutia prin care lucrarea ramane invizibila.
Leziunile carioase mari destabilizeaza arhitectura dintelui. Iata de ce e nevoie de rezistenta suplimentara. O banala plomba nu acopera necesitatea. De aceea, au fost inventate incrustatiile. Computerul evalueaza suprafata 3D a dintelui si tot el vine cu solutia stomatologica.
Paula Olariu, medic dentist: Daca am pune o ploba clasica din compozit riscam sa se fractureze daca e vorba de o cavitate mare si de un dinte cu peretii subtiri. Incrustatia e o piesa protetica care intra ca o piesa de puzzle in cavitatea unde candva a fost o carie."
Dintele capata un veritabil pilon de rezistenta, construit din ceramica bio-compatibila. Calculul e perfect: niciun micron nu le ramane la dispozitie cariilor secundare.
Paula Olariu, edic dentist: "Automat ia culoarea dintelui, are o stuctura cameleomica, este foart greu pentru pacient sa stie unde e acea incrustatie."
Tot computerul poate structura si lucrari protetice. Pentru ca factorul uman - tehnicianul dentar - este eliminat din ecuatie, nu aveti nevoie de dinti provizorii pana la cimentarea lucrarii definitive. Fiecare fateta e gandita de computer si slefuita tot de catre acesta. Ceramica folosita nu contine particule de metal.
Oana Iacob, medic dentist: "Cred ati vazut aspectul acela de gingie vanata, acest lucru se face de la ionii metalici, dar prin ceramica integrala excludem acest lucru."
Optiunea este potrivita in special pentru dintii frontali, la care nu conteaza doar aspectul, ci si coloratia gingiei.