Tot mai multi romani isi fac cumparaturile de Paste din curtile taranilor, in dauna pietelor. Avantajele sunt foarte mari
Cine vrea cozonaci aurii, fripturi marinate in vin ecologic si salate ca-n poveste pe masa festiva isi rezerva de pe acum toata materia prima din curtea taranilor.
Ies mai ieftin decat daca ar cumpara totul din piete, iar diferenta fata de produsele din magazin este uriasa. In cele cateva zile ramase pana la Paste, producatorii nu mai prididesc sa puna pe liste comenzile care vor fi onorate in Saptamana Mare.
Elena este a treia clienta care s-a inscris, pana la pranz, pe lista doritorilor de oua organice, vandute de doamna Ana din satul clujean Ighiel, cu 70 de bani bucata.
Cate cofraje se umplu, tot atatea butoaie se arvunesc in saptamana Floriilor. Orasenii din Alba vin cu duiumul in comuna Burcedea vinoasa.
"Si dulce, si sec, si demisec... de toate categoriile avem!", spun oamenii.
La 7 lei litrul, aproape orice degustare este urmata de o comanda ferma.
"O sa am musafiri si vreau sa le ofer un vin de calitate", spune o clienta.
Negocierea la sursa are doua mari avantaje - intai, poti obtine preturi cu pana la 30% mai mici; apoi ai garantata prospetimea - poti lua oul direct de sub gaina si ridichea direct din solar.
"Sunt cativa clienti care vor sa vina acasa. Dam cu suflet mai larg!", spune Mirela Stoian, producator.
Si in cantitati uriase...
"- Asta da, hranesti toata familia la masa de Pasti!
- O salata e suficienta la toata familia!
- Pentru 2-3 castroane!
- 80 de bani - 1 leu!
- 80 de bani aceasta salata?"
Zeci de familii de bucuresteni sunt asteptate, in aceste zile "La padure", in satul Campurelu de Giurgiu. "La padure" este de fapt solarul domnului Marian, care selecteaza acum cea mai buna marfa pentru comenzile de Pasti.
Cei care au plan, de sarbatori, un festin mai putin vegetal au inca variante tentante, ramase din iarna.
Pentru 4 meseni care vor bea cate 3 sticle de vin, materia prima pentru meniu - adica oua, verdeturi, slanina, branzeturi si 2-3 pasari de tara costa in jur de 450 de lei. Mielul este deja o alta poveste.