Bursa mielului de Paste. Cu cat se vinde un kilogram de carne in magazine si piete cu doua saptamani inainte de masa festiva
Este adevarat ca suntem in post, dar nu este gospodina care sa nu faca liste peste liste si calcule elaborate pentru meniul de sarbatoare.
Mai sunt doua saptamani pana la Paste, iar ciobanii au inceput sa apara timid prin piete. Oarecum previzibil, preturile cerute de ei sunt mai mari decat cele practicate anul trecut. Iar asta in primul rand pentru anul acesta au mai multi clienti. Otodocsii si catolicii sarbatoresc impreuna Pastele, iar estimarile arata ca vom manca aproximativ 4,5 milioane de miei.
30 la suta dintre romani vor cumpara carne din hipermarketuri, unde, de obicei, mielul este adus din tari precum Grecia, Ungaria, Olanda si Germania.
Cea mai mare cantitate de carne, insa - de 70 la suta - va fi cumparata din piete, spun patronatele.
In Piata Aparatorii Patriei, din Capitala, miercuri se va deschide oficial sectorul pentru miei. Pretul unui kilogram de carne a mai crescut fata de anul trecut cu aproximativ 2 lei pe kilogram.
Mielul se vinde in viu cu 15 lei, fata de 12-13 lei, cat era anul trecut kilogramul, iar taiat cu 25 de lei, fata de 23 de lei, cat a fost anul trecut.
Carnea de miel a inceput sa apara si in magazine, unde se vinde deocamdata cu preturi cuprinse intre 25 si 29 de lei, la carcasa.
Patronatele anunta ca acestea sunt deocamdata preturi de pornire.