Românii au cele mai puține zile libere dintre locuitorii UE: ”Da, românul muncește cel mai mult”
Românii muncesc cel mai mult dintre locuitorii Uniunii Europene. Suntem campioni la numărul de ore petrecute la serviciu și codași la zile libere acordate de stat cu diferite ocazii.
Pe 1 iunie este sărbătoare națională, iar părinții pot petrece această zi alături de copiii lor. Însă, deocamdată, nu-și pot face planuri de vacanță, pentru că Guvernul nu a anunțat dacă va fi liberă și ziua de luni, 31 mai.
Spaniolii se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elvețienii de 28. La fel și britanicii, olandezii, germanii și portughezii. Țara noastră a rămas mult în urmă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Anul acesta a venit cu doar 7 zile libere de la stat, pentru că celelalte 8 zile - sărbători legale - au picat fie sâmbătă, fie duminică. Următoarea zi în care românii vor putea să nu meargă la serviciu, potrivit legii, este marțea viitoare, 1 iunie - ziua copilului, iar până acum, Guvernul nu a luat o decizie dacă va acorda și ziua de luni, 31 mai, liberă de la stat, astfel încât să facă legătura cu zilele de weekend. Ministrul Muncii spune însă că, oricum, românii vor putea să-și ia atunci o zi de concediu.
Tată: ”Mi-ar plăcea să fie zi liberă zi de zi, nu contează că e ziua copilului. Ideal ar fi să dea liber de la stat, ca să îți poți păstra ziua de concediu pentru o altă eventuală dată".
Suntem codași la zile libere, dar campioni la numărul de ore muncite. Potrivit Eurostat, în ultimul trimestru al anului trecut, românii au muncit, în medie, peste 40 de ore pe săptămână. Asta înseamnă mai mult de opt ore pe zi, în timp ce , la nivel european, media este de aproximativ 7 ore. Până și bulgarii au un program mai lejer, cu doar 39 de ore pe săptămână.
Gelu Duminică, sociolog: "Da, românul muncește cel mai mult din Uniunea Europeană, însă productivitatea este și cam cea mai scăzută, chiar dacă unii dintre noi muncesc până la epuizare, asta e un fapt, alții se descurcă, trag mâța de coadă. La noi, descurcatul în toate, lasă că merge și așa, își arată limitele în productivitatea foarte scăzută pe care o avem în produsul finit".
Pe de altă parte, în a doua zi de Rusalii la catolici, doar parlamentarii și-au luat liber, la fel cum vor face și de Rusaliile ortodoxe. Potrivit legii, cei care au o altă confesiune, pot cere două zile libere în plus de la angajator, pentru celelalte sărbători.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, zile libere, munca,
Dată publicare:
24-05-2021 17:47