Românii au rămas cu zile de concediu neluate din cauza pandemiei. Care este riscul
Vacanţele anulate din cauza pandemiei i-au făcut pe mulţi români să rămână cu concediile neluate. Mulţi au tot aşteptat să se ridice restricţiile, însă toate planurile au căzut rând pe rând.
Specialiştii avertizează ca perioade lungi de muncă, fără o pauză în care să schimbăm ritmul şi mediul, pot duce la episoade de depresie, şi oboseală.
Adriana este programator şi adoră să călătorească în România. Din cauza restricţiilor, anul trecut şi-a anulat toate vacanţele programate. Când a simţit nevoia unei pauze, a plecat în drumeţii, dar numai pentru o zi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Adriana Leonte, programator: „Am putut să fac ceva mişcare, pentru că lucratul de acasă vine aşa, cu nişte acte de voinţă pe care trebuie să le fac eu pentru mine, să socializez, să fac mişcare , să mănânc sănătos.”
Şi pentru Elena a fost un an solicitant şi are nevoie de câteva zile de linişte.
Elena Florea, director financiar: „Din punct de vedere profesional simt că este din ce în ce mai mult de lucru şi cu siguranţă o să am nevoie de un concediu destul de curând, dar încă nu mi-am programat nimic”
Cristina Caldes, specialist în marketing: „Deja a trecut un an de zile în care am stat mai mult în casă şi chiar se simte nevoia de măcar câteva zile de relax, dacă nu chiar mai mult.”
Datele oficiale confirmă că după carantina din primăvară şi restricţiile impuse în toate statele, oamenii au renunţat la concedii.
Potrivit Eurostat, în primele trei trimestre ale lui 2020, angajaţii din România, Bulgaria sau Malta au lipsit cel mai puţin de la birou, ca urmare a concediilor medicale sau de odihnă. La polul opus sunt cei din Suedia, Franţa sau Austria.
În mod excepțional, în 2020, vârful cu cei mai puțini angajaţi la muncă a fost atins în luna aprilie, când 47,5 milioane de angajați nu au lucrat, din cauza carantinei instituite în majoritatea statelor membre. Numărul este cu 33,6 milioane persoane peste media înregistrată în ultimii cinci ani. Atenţie, vorbim însă de un concediu forţat, cum e şi şomajul tehnic, şi nu de obişnuita vacanţă de vară pe care o aşteptam tot anul.
Psihologii spun că munca în exces duce la burnout
Specialiştii avertizează însă că perioadele lungi de muncă pot duce la epuizare. Fenomenul este cunoscut sub numele de burnout sau sindromul muncii în exces.
Cristina Mihaela Săhlean-Apetroaie, psiholog: „Oamenii sunt foarte diferiţi, dar din ce în ce mai mulţi au avut probleme legate de axietate şi de depresie prin limitările care au fost impuse”.
Sorin Faur, specialist în resurse umane: „Nu este doar de muncă aici. Oamenii oricum nu sunt maşini şi maşinile au nevoie să se oprească. Suntem într-o perioadă plină de provocări şi să ştiţi că din acest punct de vedere contează inovaţia şi creativitatea , ori resurse nu vin decât dintr-o linişte, odihna sufletului, a minţii”
Singura veste bună este că zilele de concediu restante se pot recupera în următoarele 18 luni. Potrivit legii, banii aferenţi zilelor de concediu restante se dau doar la încetarea contractului individual de muncă.