Românii aruncă tone de mâncare după sărbători. Metodele prin care alimentele pot fi refolosite

×
Codul embed a fost copiat

După mesele îmbelşugate de sărbători, romanii trag acum linie şi calculează câţi bani au cheltuit pe mâncare şi cât au aruncat la gunoi.

Carnea şi dulciurile au fost cele mai cumpărate alimente, care acum umplu tomberoanele. Bucătarii ne învaţă cum să evităm risipa şi cum putem să refolosim mâncarea rămasă. Cel mai bine ar fi să luăm din magazine doar cât consumăm, nu dublu sau triplu.

Suntem în perioada în care în fiecare cartier, în spatele blocurilor, tomberoanele dau pe afară. Aşa cum se întâmplă de sărbători, oamenii au cumpărat mai multă mâncare decât aveau nevoie pentru mesele festive.

Deşi încă mai au multe preparate de la Revelion, soţii Ritesh vor să meargă la cumpărături pentru Sfântul Ion. Mai ales că soţul poartă numele Sfântului.

"Eu sunt Ion şi nevastă-mea zice să cumpărăm nişte carne măcinată să facem sărmăluţe în viţa de vie. Zic, lasă-mă dragă, că m-am săturat. Dar zice vin copiii, vin rudele la ziua ta, trebuie că aşa suntem noi obişnuiţi", explică soțul.

Citește și
mancare
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În Piteşti, de pildă, firmele de salubritate au ridicat într-o singură zi cu 4 tone de deşeuri menajere mai mult decât de obicei.

Fiecare român arunca anual peste o sută de kilograme de mâncare.

Bucătarii ne învaţă, însă, cum să evităm risipa alimentară. Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

"Carnea ce ne rămâne după sărbători o putem utiliza în mai multe feluri. Să o folosim în musaca, la care putem fierbe un cartof sau un morocov. Carnea o tăiem bucăţele mici sau o putem încălzi la cuptor, o aşezăm cu un strat de cartofi", recomandă chef Călin Negru.

Aproape toate alimentele gătite, cu mici excepţii precum salată de bouef, pot fi congelate, dacă respectăm o regulă foarte importantă:

"O dată decongelate, aceste alimente nu mai pot fi recongelate. Congelarea în sine necesită un tratament termic foarte bine condus, în aşa fel încât temperatura mediului de răcire să fie mult sub 18 grade. La decongelare se produc nişte modificări reologice. În general gospodinele congelează sarmale, ciorbe, tocănițe", explică Petru Alexe, prof. dr. la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Totuşi, specialiştii ne recomandă să nu lăsăm mâncarea în congelator mai mult de 2-3 luni.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Revelionul la români: acasă, în sufragerie, cu familia. Pe masă, sarmale, vin și șampanie
Revelionul la români: acasă, în sufragerie, cu familia. Pe masă, sarmale, vin și șampanie

6 din 10 români petrec seara de Revelion acasă, în sufragerie, iar cei mai mulţi dintre ei vor avea alături familia şi prietenii.

Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion a fost şi rămâne o mare provocare pentru bucătarii cu ştaif. Trecerea în noul an se va sărbători la mese îmbelşugate cu mâncăruri sofisticate care păstrează însă şi gusturile tradiţionale.

Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să
Pancreasul, prima victimă a exceselor alimentare. Cum ajunge să "dea rateuri"

Vă spunem astăzi ce înseamnă moderaţia... din punctul de vedere al pancreasului.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.