Dovada ca romanii au inceput sa se modernizeze. Am ajuns pe penultimul loc in topul european al risipei de alimente


Ultimul update: Joi 08 Ianuarie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 05 Ianuarie 2015 18:45
Categorie: Stiri Sociale

Surpriza apare intr-un raport al Comisiei Europene care, spre deosebire de alti ani, pune tara noastra pe penultimul loc atunci cand atunci vine vorba despre risipa de alimente.

Am evoluat mult si am luat exemplul bun din tarile dezvoltate, potrivit sociologilor, care vad in chibzuinta noastra modernizarea.

In anii trecuti, dupa sarbatori, romanii aruncau in medie un sfert din mancarea cumparata. Asta desi patimisera pentru sacosele pline ore intregi de stat la cozi kilometrice prin supermarketuri. Anul acesta, insa, cei mai multi romani NU au cumparat mai mult decat au consumat.

"Din cauza crizei am fost nevoit sa mai reduc putin din buget, iar pentru mancare... chibzuit", spune un barbat.

Situatia se vede si mai limpede in statistici. In 7 ani, a scazut cu 20 de kilograme cantitatea de mancare data la ghena de fiecare dintre noi. Asta in timp ce vesticii inca arunca dublu sau triplu. Surprinzator, insa, potrivit socilogilor, romanii au invatat de la occidentali cum sa fie mai cumpatati.

Gelu Duminica, sociolog: "Modernizare si globalizare. Foarte multi calatorim in afara si vedem ca acolo nu ai fobia ca vine maine potopul si nu mai e mancare in magazine."

Cu toate astea, exista indicii ca impingatorul de cosuri pline ochi cu mancare nu o sa dispara prea curand.

"Avand in vedere ca noi suntem acel tip de oameni carora le place sa aiba multi musafiri la masa, tindem sa cumparam cat mai mult, ca in cazul in care vine cineva sa fie totul bine", spune o tanara.

Primul pont pentru reducerea risipei venit de la expertii Comisiei Europene ar fi sa ne facem un meniu zilnic, pentru fiecare zi din saptamana, si sa nu iesim din el atunci cand mergem la cumparaturi. De altfel, shoppingul de alimente se face doar pe stomacul plin si niciodata atunci cand ne este foame. Foarte important este sa ne punem portii potrivite in farfurie si nu mai mult decat putem manca. Atentie, termenul de valabilitate al produselor cumparate trebuie sa fie mai mare, daca nu intentionam sa le mancam in perioada imediat urmatoare.

Nutritionistii sustin ca unui om ii sunt suficiente 2300 de calorii zi, in medie. Impartite pentru o dieta echilibrata, portiile de alimente ar insemna o cheltuiala zilnica de aproape 19 lei. Peste 580 de lei lunar pe hrana, inseamna sa nu ne lipseasca nimic din frigider. Comisia Europeana a anuntat ca vrea sa ia masuri ca sa reduca risipa alimentara cu 40% pana in 2020.

VIDEO PROTVPLUS.RO