Dovada ca romanii au inceput sa se modernizeze. Am ajuns pe penultimul loc in topul european al risipei de alimente

Ultimul update: Joi 08 Ianuarie 2015 00:06
Data publicarii: Luni 05 Ianuarie 2015 18:45
Categorie: Social

Surpriza apare intr-un raport al Comisiei Europene care, spre deosebire de alti ani, pune tara noastra pe penultimul loc atunci cand atunci vine vorba despre risipa de alimente.

Am evoluat mult si am luat exemplul bun din tarile dezvoltate, potrivit sociologilor, care vad in chibzuinta noastra modernizarea.

In anii trecuti, dupa sarbatori, romanii aruncau in medie un sfert din mancarea cumparata. Asta desi patimisera pentru sacosele pline ore intregi de stat la cozi kilometrice prin supermarketuri. Anul acesta, insa, cei mai multi romani NU au cumparat mai mult decat au consumat.

"Din cauza crizei am fost nevoit sa mai reduc putin din buget, iar pentru mancare... chibzuit", spune un barbat.

Situatia se vede si mai limpede in statistici. In 7 ani, a scazut cu 20 de kilograme cantitatea de mancare data la ghena de fiecare dintre noi. Asta in timp ce vesticii inca arunca dublu sau triplu. Surprinzator, insa, potrivit socilogilor, romanii au invatat de la occidentali cum sa fie mai cumpatati.

Gelu Duminica, sociolog: "Modernizare si globalizare. Foarte multi calatorim in afara si vedem ca acolo nu ai fobia ca vine maine potopul si nu mai e mancare in magazine."

Cu toate astea, exista indicii ca impingatorul de cosuri pline ochi cu mancare nu o sa dispara prea curand.

"Avand in vedere ca noi suntem acel tip de oameni carora le place sa aiba multi musafiri la masa, tindem sa cumparam cat mai mult, ca in cazul in care vine cineva sa fie totul bine", spune o tanara.

Primul pont pentru reducerea risipei venit de la expertii Comisiei Europene ar fi sa ne facem un meniu zilnic, pentru fiecare zi din saptamana, si sa nu iesim din el atunci cand mergem la cumparaturi. De altfel, shoppingul de alimente se face doar pe stomacul plin si niciodata atunci cand ne este foame. Foarte important este sa ne punem portii potrivite in farfurie si nu mai mult decat putem manca. Atentie, termenul de valabilitate al produselor cumparate trebuie sa fie mai mare, daca nu intentionam sa le mancam in perioada imediat urmatoare.

Nutritionistii sustin ca unui om ii sunt suficiente 2300 de calorii zi, in medie. Impartite pentru o dieta echilibrata, portiile de alimente ar insemna o cheltuiala zilnica de aproape 19 lei. Peste 580 de lei lunar pe hrana, inseamna sa nu ne lipseasca nimic din frigider. Comisia Europeana a anuntat ca vrea sa ia masuri ca sa reduca risipa alimentara cu 40% pana in 2020.

REVELION 2015. Cati bani au platit romanii pentru a petrece noaptea dintre ani intr-un castel cu 20 de feluri de mancare
REVELION 2015. Cati bani au platit romanii pentru a petrece noaptea dintre ani intr-un castel cu 20 de feluri de mancare
VIDEO PROTVPLUS.RO
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii