Romanii ar putea sa se trateze in orice spital din UE, cu bani decontati


Ultimul update: Sambata 11 August 2012 16:27
Data publicarii: Vineri 24 Aprilie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Speranta moare ultima pentru romanii care s-au saturat de cozile interminabile din spitale si, mai ales, de conditiile de acolo.

 

In curand, ar putea sa se trateze in orice spital din Uniunea Europeana, mai ales ca Parlamentul European dezbate aceasta problema.

Este vorba despre directiva care le da pacientilor dreptul la asistenta medicala trans-frontaliera. Astfel, veti putea merge la tratament in orice stat membru UE, iar Casa Nationala de Asigurari va fi obligata sa plateasca cheltuielile in limita preturilor existente in Romania.

Daca pentru un RMN cerebral in Romania platiti 112 euro, iar la Viena aceasta investigatie costa 450 de euro, statul roman va deconta doar 112 euro, restul de bani fiind suportati de pacient.

Nu toate costurile sunt neaparat mai mari in Uniunea Europeana. Transplantul de ficat costa in Germania 47.000 euro, iar la noi 70.000 de euro. O investigatie care arata malformatiile fatului costa la noi 300 de euro, iar in Bruxelles este mai ieftina cu 100 de euro.

Ulterior, pacientul roman isi poate recupera banii platiti in strainatate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar trebuie sa faca o solicitare in acest sens.

Pacientii vor putea depune plangeri si cere despagubiri daca se lovesc de un refuz sau de nereguli in rambursarea costurilor. Daca va fi adoptata, aceasta directiva ar putea intra in vigoare in septembrie-octombrie anul acesta.

 

CSID: Scolioza congenitala, tratata prin interventii chirurgicale
In 25% din familiile din Romania se foloseste aceeasi periuta de dinti!
Coplata introdusa la stat va umple conturile clinicilor private
VIDEO PROTVPLUS.RO