CSID: Scolioza congenitala, tratata prin interventii chirurgicale

24-04-2009 00:00


Unul din 4000 de copii se naste cu scolioza congenitala, o deformare grava a coloanei. La trei sferturi dintre micutii pacienti, malfomatia este evidenta din primele ore de viata.

Petru a fost diagnosticat la 3 luni cu scolioza congenitala. La doar doua saptamani de la vizita medicala, baietelul a intrat intr-un program de kinetoterapie, extrem de eficient in cazul multor bebelusi nascuti cu acest defect grav.

Petru are acum 9 luni si saptamanal, parintii il aduc la 3 sedinte de kinetoterapie. In afara exercitiilor speciale, micutul poarta permanent un corset care i-a ajutat coloana vertebrala sa se indrepte spectaculos de la o inclinatie de 38 de grade.

Exista insa multi copii care se nasc cu o deformatie a coloanei de peste 40 de grade. In cazul lor, se impune operatia care se face neaparat dupa virsta un an. Profesorul dr. Mihai Jianu de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti are in portofoliu peste 13.000 de astfel de interventii.

Din pacate, exista cazuri cand coloana se vindeca dupa mai multe interventii care se fac pana la incheierea procesului de crestere. Chirurgii pledeaza si ei pentru respectarea programelor de kinetoterapie atat inainte cat si dupa operatii.

In plus, kinetoterapeutii sunt de parere ca pacientii operati de scolioza in copilarie trebuie sa respecte exercitii speciale de miscare chiar si dupa incheierea procesului de crestere.

In felul acesta, un tanar care a avut scolioza congenitala va avea o tinuta corecta toata viata.

Tags: csid, sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO