Romanii ar putea primi oficial, in viitor, zile libere de Sfantul Ion, Boboteaza si Ziua Mortilor

Ultima actualizare: 10-01-2014 06:56

Rasuna Romania de muzica si voie buna. Peste doua milioane de Ioane si Ioni, dar si cei numiti Ionut, tot mai numerosi, au pus mese intinse pentru oaspeti.

Pentru anii in care praznicul Sfantului Ioan Botezatorul se nimereste in timpul saptamanii se pregateste o lege prin care ziua sa fie oficial libera. Si nu doar Sfantul Ion, ci si Boboteaza, si Ziua Mortilor, din luna noiembrie.

Dar pentru ca momentan totul e doar un proiect, multi Ioni si-au strecurat musafirii in timpul orelor de serviciu.

Familia Nastuta a sarbatorit doua generatii de Ioni: cei doi copii - Ionut si Ioana, plus stalpul casei- Ion.

Fiti fara grija, numele sfantului e la fel de popular ca acum o suta de ani, cu o precizare: se renunta treptat la prenumele clasic Ion, comun generatiilor de peste 40 de ani.

In schimb, e tot mai popular diminutivul- Ionut, pe care il au in buletin doar 20 de bunici si strabunici venerabili. Paradoxal, tot mai multe fetite sunt botezate Ioana, Ionela.

Peste 520.000 de romani poarta varianta arhaica a numelui- Ioan. Alti aproape 420.000 au trecut in certificatul de nastere Ioan; avem in jur de 370.000 de Ioane si 140.000 de Ionela. In unele familii, parintii au fost asa atasati de acest nume ca si-au cheamat pruncul Ion Ionescu sau Ioana Ionescu.

In comuna Chiajna se spune ca din 5 barbati destoinici, unul se cheama Ion. Iar de ziua lor sunt buni de cinste.

Pentru urmatoarea serie generoasa de sabatori si zile libere va trebui sa asteptam pana la Paste.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO