Românii ar putea lucra de acasă. Ce presupune noul proiect de lege
România se aliniază ţărilor din Vest şi dă posibilitatea unui tip mai flexibil de muncă: de acasă, din parc sau de la cafenea.
Guvernul a aprobat un proiect care reglementează munca la distanţă prin intermendiul calculatorului sau telefonului. Având aceleaşi beneficii, angajatul poate să opteze pentru această variantă din când în când sau în permanenţă dacă îi permite angajatorul. Iar şansele ca patronii să permită aşa ceva sunt mari pentru că şi-ar putea reduce costurile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Adrian Pop, angajat: "Lucrez în comoditatea casei mele. Fac ce vreau eu. Îmi organizez timpul de lucru conform task-urilor pe care le am în ziua respectivă, costurile de transport sunt zero, iar codul de ţinută este cât mai confortabil."
Acestea sunt avantajele de care se bucură Adrian. Tânărul a lucrat 6 ani de acasă, din România, pentru o companie IT din Statele Unite ale Americii. De acum, acest tip de muncă ar urmă să fie reglementat şi la noi. Era folosit şi până acum de unele companii din IT, dar riscau mult. Dacă angajatul păţea ceva acasă, angajatorii riscau sancţiuni din partea Inspecţiei Muncii. În viitor beneficiile vor fi similare cu ale celor care lucrează la un sediu, adică asigurare medicală sau pensie. Proiectul a fost deja aprobat de Guvern.
Cristian Vasilcoiu, Purtător de Cuvânt al Ministerului Muncii: "Angajatul poate să opteze să lucreze fie o zi fie toată luna de acasă. Dacă optezi pentru asta, nu eşti obligat să stai doar acasă sau doar la locul de muncă. Este destul de flexibil."
Cu alte cuvinte, oamenii pot munci în parc, pe terasă sau la restaurant, cu condiţia să aibă internet. De altfel, piaţă muncii tinde spre flexibilitate. Un angajat fericit va fi mai productiv, arată studiile. Însă şeful nu mai poate verifica dacă acesta lucrează sau stă pe Facebook, de exemplu. Totuşi, îl poate urmări.
Directorul HR al unei companii: "Transparenţa în ceea ce priveşte ceea ce face angajatul în ziua în care lucrează de acasă. Iar legat de comunicare, şi aici sunt foarte multe platforme online care presupun o comunicare în permanenţă."
Pentru angajator, avantajele sunt, în primul rând, de ordin financiar. Dacă angajaţii lucrează de acasă, poate să închirieze un spaţiu mai mic sau este posibil chiar să nu aibă nevoie de un sediu. Prin urmare, se reduc şi cheltuielile care ţin de amenajări, mobilier sau consumabile.
Dar munca de acasă nu e posibilă decât în câteva domenii, cum ar fi IT-ul. Şi nu e pentru toţi, atrag atenţia specialiştii.
Oana Datki: "Nu se poate lucra doar de acasă. Viaţă angajatului se complică un pic. El trebuie să fie mult mai responsabil, mult mai riguros, mult mai bine organizat, în ceea ce priveşte timpul alocat şi concentrarea. Ok, eşti în parc, eşti la terasă, dar nu poţi să te uiţi la un film, trebuie să te concentrezi pe ce ai de făcut."
Proiectul urmează să fie trimis la Parlament pentru a fi dezbătut şi adoptat.