Persoanele cu dizabilități riscă să trăiasca doar din indemnizație. Guvernul închide firmele unde lucrau
Pedepsiţi oricum de soartă, adulţii cu handicap care au un loc de muncă sunt pedepsiţi acum şi de stat.
După ce a fost aprobată ordonanţa prin care autorităţile vor colecta taxele care ajungeau la centrele protejate, toate persoanele cu dizabilităţi vor trăi practic doar din indemnizaţie. Suma este ridicolă şi nu le asigura traiul zilnic.
Înfiinţată în urmă cu 8 decenii unitatea "Muncă invalizilor" din Iaşi stă să se închidă. Şi asta pentru că directorul nu va mai primi subvenţiile de la stat, adică taxele colectate de la companiile care nu angajează persoane cu handicap. Prin urmare nu va mai avea bani de salarii.
O femeie lucrează aici de 10 ani. Este diagnosticată cu un handicap psihic şi a fost singurul loc în care a fost acceptată.
Lucreția Bita, angajat "Muncă Invalizilor": "Unde pot să mă duc la vârsta asta, în pragul pensiei. Mai am un an - doi. Nu ştiu, cum a vrea Domnul".
Şi nu este singură în această situaţie.
Reporter: "Dacă va da afară de aici credeţi că va găsiţi în altă parte de muncă?"
Mariana Andrieș, angajat "Muncă Invalizilor": "Nici vorba, nici vorba."
Reporter: "Aţi încercat?"
Mariana Andrieș, angajat "Muncă Invalizilor": Am încercat. Toţi ştiu cât de greu am intrat şi aici. Avem probleme, suntem oameni cu probleme, nu se complică, asta este"
În faţă deciziei guvernanţilor, managerul unităţii spune că nu are cum să-şi mai ţină angajaţii cu 1450 de lei pe luna.
Teodora Petrescu, director Cooperativă Muncă Invalizilor: "Nu ştiu cum o să ne descurcăm. Nu mă duce capul. Tot ce vedeţi aici e prin muncă acestor oameni pe care acum trebuie să-i dau afară''
Pentru oamenii cu astfel de probleme, găsirea unui loc de muncă este un calvar. O tânără are 33 de ani şi suferă de epilepsie şi îşi caută serviciu de luni de zile.
Angela, persoană cu handicap: "Când m-am prezentat la faţa locului au zis că angajează, dar când le-am zis de dizabilitatea mea pe care o am m-au respins, nu înţeleg de ce, eu nu pot trăi cu pensie de 270 de lei pe o luna"
Toţi cei care lucrează cu persoanele cu handicap critică aspru decizia Guvernului de a nu mai finanţa unităţile protejate.
Angela Achitei, director unitate protejată: "Este o decizie inconştienţă fără nici un studiu de impact, fără dezbatere publică este o decizie care sub pretextul creşterii persoanelor cu dizabilităţi de fapt colectăm ca şi stat o taxa''
În România sunt peste 30.000 de angajaţi cu handicap. Cu toţii aşteaptă acum o minune pentru a nu rămâne pe drumuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, munca, stat, ordonanta, subvenții, handicap, indemnizație, persoane, dizabilitati,
Dată publicare:
12-08-2017 19:41