Romania traieste pe un munte de aur. Reactia strainilor care au prins gustul vinurilor autohtone
Romanii au inceput sa aprecieze vinurile de calitate. Dovada stau zecile de crame care apar de la un an la altul.
Iar producatorii au reusit sa-i cucereasca si pe straini cu vinurile noastre, mai ales cu cele obtinute din soiuri autohtone. Asa au inceput sa renasca domenii vechi, inchise dupa Al Doilea Razboi Mondial.
In Alba, crama care a apartinut fostului IAS Aiud a fost salvata de la distrugere de un inginer pasionat de vin. In anii '90 a dat pe butoaie o camioneta noua. 20 de ani mai tarziu, se poate lauda ca vinul sau este preferat de straini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Strainilor le este frica de vinurile albe vechi, se mira cum se poate ca un vin alb sa aiba 10-20 de ani. O data un client care intra in crama si vede ce este il pot considera client fidel", explica Emil Andras - proprietar crama.
Romanii au prins si ei gustul vinului de calitate, de cand au inceput sa calatoreasca mai mult prin lume. Au inteles de ce licoarea este nobila si sunt atenti la detalii: buchetul, aroma, dar si cum se tine corect paharul.
Tot mai multe vinuri romanesti sunt premiate la concursuri internationale. Chiar si schimbarile climatice ne dau o mana de ajutor. Primaverile ploioase si verile secetoase fac strugurii mai dulci si mai aromati.
"Lucrul acesta ne face ca de exemplu la noi in Vrancea, conditiile climaterice sa fie aporoape identice cu cele de la Bordeaux. Si in felul acesta avem posibilitatea sa facem si noi vinuri premium si superpremium", explica producatorii.
Strainii spun despre noi ca traim pe un munte de aur, pentru ca am reusit sa conservam o mare parte din soiurile autohtone. Vinul rosu obtinut din feteasca neagra este unul dintre cele mai apreciate.
La Dragasani, o parte din podgoria care a apartinut candva printului Stirbei, a fost preluata de nepoata lui iar afacerea a renascut. "Cramposia, feteasca regala, tamaioasa romaneasca, soiuri care sunt comori nu doar pentru romania, dar si in afara. Sunt foare cautate, pentru ca cei care iubesc vinurile iubesc soiurile locale" spune ea.
La fel se intampla si la alte podgorii. "Noi la Samburesti avem un deal care se cheama Dealul Bolovanul, vinul acesta e facut din struguri de pe varful dealului si care sunt cel mai bine vazuti de soare" explica producatorii.
Romanii se afla pe locul 9 in lume la consumul de vin, cu 24 de litri pe an. 20 la suta dintre consumatori prefera vinul premium si superpremium.