Soiurile "vedeta" din vara perfecta pentru vita de vie. Romania produce cu 50% mai mult vin in 2013

Ultima actualizare: 30-08-2013 06:59

A fost o vara calduroasa, perfecta pentru vita-de-vie, asa ca vom avea cu 50 la suta mai mult vin decat in 2012, dupa cum arata o estimare facuta de Ziarul Financiar.

Insa vinul este o bautura pretentioasa si nu tot ce e mult e si bun. Producatorii spun ca va fi de munca pentru ca dintr-un bob de strugure sa iasa o bautura de exceptie. In orice caz, productia din acest an din Romania valoreaza jumatate de miliard de euro.

In podgoriile din Dealu Mare, viile sunt pline de struguri negrii ca taciunele sau de culoarea chihlimbarului.

Specialistii spun ca productia de anul acesta va fi cu 50 la mai mare decat cea de anul trecut. In plus, strugurii sunt dulci si vor face vinul tare si bun.

In vie, vedeta este Tamaioasa Romaneasca din care iese un vin demisec sau demidulce, aromat, cu un parfum irezistibil.

"Vinul de anul acesta va fi un vin de calitate. Taria vinului speram sa se ridice la o concetratie in alcool de 11,5 - 12 grade", explica Dragos Matei, sef Statiunea Vinicola Pietroasele.

In viile din judetul Timis a plouat mai putin in acest an, lucru care a facut ca strugurii sa ramana mai mici,
dar cu boabe mai dulci.

Asa se face ca Rieslingul de Rin, Cadarca sau Feteasca vor fi lasate pana mai tarziu in vie ca sa se stafideasca si sa fie atinse de asa numitul putregai nobil. Asa ies vinurile de exceptie cu un buchet si o aroma de neegalat.

"Suntem intr-o parcela de Feteasca Neagra. Am lasat in jur de 10, 12 struguri pe butuc pentru ca in acest mod avem certitudinea ca vom avea o calitate exceptionala", spune un viticultor.

La Recas vor fi produse aproape 9 milioane de sticle iar o mare parte va merge la export, in Marea Britanie, Statele Unite, Rusia sau Japonia.

"Avem mari sperante in ceea ce priveste calitatea pentru ca boabele au ramas mai mici si sigur acolo sunt aromele si tot ce inseamna calitate la struguri", crede si Ioan Gheorghiu, director de crama.

Dar nu numai producatorii de vin au dat lovitura ci si cei de palinca. In judetul Alba oamenii spun ca n-au vazut in viata lor atatea prune.

In Ardeal un litru de palinca, tinuta in butoi de dud sau stejar, costa 20 de lei. Insa pentru cei pretentiosi, licoarea galben aurie, veche de 20 de ani si cu arome inegalabile de pruna, vanilie si scortisoara poate ajunge si pana la 100 de euro litrul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO