România, țară de tranzit pentru unii muncitori aduși din afara UE. Fenomenul, sesizat de inspectori
România se transformă într-o țară de tranzit pentru unii dintre muncitorii, aduși din afara Uniunii Europene ca să acopere deficitul de personal.
În realitate, aceștia nu vin la noi ca să lucreze, ci ca să treacă ilegal granița spre Vest. Situația a fost semnalată de inspectorii de muncă, dar este cunoscută și polițiștilor de frontieră.
Agenții au prins de curând cinci indieni angajați în București, care voiau să iasă din țară într-o dubiță.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Potrivit Ministerului Muncii, în România, la sfârşitul anului trecut erau aproape 30.000 de străini din afara Uniunii Europene care lucrau cu contract de muncă. Cei mai mulţi provin din Vietnam, Turcia şi China, dar sunt şi firme care au angajaţi din Nepal, Sri Lanka şi Filipine.
Nu toţi aceşti străini vin însă la noi ca să muncească. Unii folosesc România drept țară de tranzit - lucrează o vreme, apoi trec ilegal frontiera spre ţările din Vestul Europei.
Fenomenul a fost sesizat de inspectorii de muncă.
Situaţia le este cunoscută şi poliţiştilor de frontieră.
În urmă cu o săptămână, cinci cetăţeni indieni care lucrau în Bucureşti au fost prinşi la Nădlac - ascunşi, printre bagaje, într-o autoutilitară. Un român de 38 de ani - cercetat, acum pentru trafic de migranţi, fusese plătit să îi scoată din ţară.
Potrivit regulilor, firmele care angajează străinii din afara Uniunii Europene trebuie să anunţe autorităţile dacă aceştia lipsesc nejustificat de la serviciu.
Radu Benea, antreprenor: "Avem 15 muncitori aduşi din SriLanka, am optat din cauza lipsei de personal. Am mai auzit de la alte societăţi că au mai plecat dintre ei. Putem doar intui că şi doresc să aibă un salariu mai mare fiind aproape de vestul Europei."
Muncitorii care folosesc România doar ca ţară de tranzit se expun mai multor riscuri, după cum recunosc unii dintre ei.
Muncitor: "Este o idee proastă să fugi pentru că aici, în România, stăm legal, dacă fugim în altă ţară, eşti nevoit să stai ilegal. Cred că străinii nu plătesc un salariu bun, dacă te angajează ilegal, aici în România îţi creşte salariul dacă lucrezi mai mulţi ani."
Muncitorii din afara Uniunii Europene care sunt prinşi că încearcă să fugă din România nu mai au voie să se întoarcă la locurile de muncă şi sunt expluzați.