Romania, tara bataii rupte din Rai, unde 6 din 10 copii sunt loviti de parinti. Urmarile grave ale educatiei prin violenta
Romania ramane tara in care cei mai multi oameni cred ca bataia este rupta din Rai. Stau marturie studii recente, care demonstreaza ca 6 din 10 copii sunt loviti de parintii lor.
Violenta ii urmareste pe cei mici, iar atunci cand devin adulti, procedeaza la fel. In acest context, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca peste 10 ani, un sfert dintre copiii Europei vor avea tulburari psihice, din cauza tratamentului abuziv la care au fost supusi.
Un caz revoltator de violenta in familie a fost semnalat chiar zilele trecute in judetul Suceava, cand doua surori gemene au fost mutilate de tatal lor. Barbatul a fost incatusat si va fi acuzat de tentativa de omor.
Cumplit este ca astfel de povesti apar des in Romania. Dupa ce ani in sir mama si tatal au incercat sa il educe cu bataia, un baietel chinuit a ajuns in cele din urma in grija autoritatilor.
In total, de la inceputul anului 2014 si pana in prezent, peste 4700 de minori au fost luati din familiile in care erau suspusi aproape zilnic la teroare.
Psihologii spun ca efectele violentei asupra copiilor se vad direct in comportament atunci cand acestia devin adulti. Bataia pe care o primesc nu ii raneste doar fizic si emotional, ci devine modelul de comportament pe care il vor aplica in relatiile cu cei din jur, fie ca vorbim de familie, fie de alti oameni cu care interactioneaza.
Psiholog Diana Stanculeanu, coordonator programe Salvati Copiii Romania: "Cei mai multi dintre copii internalizeaza urmatoarele concluzii: unu, daca mama si tata ma bat, inseamna ca eu merit. Doi, bataia reprezinta o solutie pe care adultii o folosesc cand ceva nu le convine, deci si eu trebuie sa invat sa fac asta."
Pentru a preveni astfel de situatii, "Salvati Copiii Romania" a lansat a 7-a campanie de combatere a violentei la adresa celor mici si neajutorati. In clipul prezentat apare un baietel care isi raneste ursuletul. Copilul ii vorbeste asa cum a auzit in casa.
Organizatia Mondiala a Sanatatii ne atrage atentia ca acest fenomen trebuie oprit. In caz contrar, peste 25 la suta dintre copiii Europei vor avea de suferit in urmatorul deceniu.
Gabriela Alexandrescu, presedintele Salvati Copiii Romania: "Multi parinti inca mai cred ca bataia e rupta din rai si ca un copil e proprietarea parintilor, ca stiu cum sa l creasca , sa l educe si sa l pedepseasca. Formele de abuz dezvolta tulburari de sanatate mintala precum depresia, anxietatea, ADHD."
Un proiect similar vor lansa si cei de la UNICEF impreuna cu Ministerul Educatiei.