Romania stie sa piarda bani. Exportam fructe de padure si le cumparam inapoi ca gemuri si dulceturi
Fructele de padure sunt, din pacate, intr-o situatie paguboasa si pentru stat, dar si pentru oamenii de rand. S-au facut din belsug pentru ca vremea a fost de partea noastra, dar noi cumparam din piete afine din alte tari.
Ale noastre iau rapid calea Occidentului ca sa se intoarca la toamna sub forma de gemuri sau dulceturi mult mai scumpe. Povestea este veche si deloc profitabila pentru Romania. Credeti ca ii pasa cuiva?
In Bihor, depozitele din Beius au inceput sa se umple cu afine parfumate. Fructele sunt congelate imediat ca sa nu se strice.
Anul trecut au fost exportate peste 100 de tone, iar anul acesta productia e si mai buna.
Pretul porneste de la 3 euro kilogramul, dar sunt si intermediari care preiau marfa de la poarta si o vand in Franta si Italia cu 6, 7 euro kilogramul.
Aceeasi poveste si la Beriu, judetul Hunedoara. Din 23 de hectare cultivate, abia 1% din productie ajunge pe piata interna. Restul afinelor sunt trimise in Portugalia, Olanda si Germania. Plantatia este a unui cetatean din Chile care a investit un million si jumatate de euro si acum culege roadele.
Deocamdata, in supermarketuri gasim afine din America de Sud, cu 25 de lei caserola de 250 de grame.
Nici la piata de gros din Bucuresti nu gasim afine.
Singurele sanse de a gasi afine romanesti ar fi la taranii, care culeg fructele si vin direct cu ele la piata sau le vand pe marginea drumului.