Romania se usuca: plantele mor pe mii de hectare, animalele isi musca stapanii. Cum se face agricultura "la mila cerului"

×
Codul embed a fost copiat

Parjolul din ultimele saptamani, de care nu avem sanse sa scapam prea curand, a transformat in parloaga, culturile agricole. Plantele de pe mii de hectare s-au uscat exact ca in desert, iar pamantul este atat de insetat, incat a crapat.

Mai rau este ca, din cauza caldurii, animalele parca au innebunit, iar unele au inceput sa isi atace stapanii.

"Uitati, intra mana in pamant pana la cot", ne arata un agricultor. Iar stiuletele de porumb, odata desfacut, mai are doar 3-4 graunte.

In comuna Şuletea din judetul Vaslui n-a mai plouat serios de la Pasti. Culturile sunt distruse in proportie de 80 la suta.

"Este dezastru, n-a mai plouat de foarte mult timp, si o saptamana daca ar ploua nu s-ar mai putea salva nimic", explica primarul.

Citește și
invazie de lacuste pe camp FOTO SHUTTERSTOCK
Invazie "apocaliptica" de lacuste in sud-vestul Rusiei. "Unele erau mai mari decat degetul meu". VIDEO
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Si in judetul Bacau, vipia a parjolit totul iar porumbul a ramas uscat in camp.

"Ganditi-va ca anul trecut am recoltat 50 de tone, in anul acesta nu cred ca vom recolta 10 tone de siloz si mult mai slab calitativ", se plange Ioan Chiriac, agricultor.

La Galati, de pe 22 iunie, n-a mai curs nici lacrima de ploaie, cum spun taranii. Sute de hectare nu mai pot fi salvate nici daca ar turna.

"Nu se mai poate face nimic. Deci ele si-au incheiat activitatea. Nu mai absorb apa”, e concluzia lui Virgil Manoilă, inginer agronom.

La Tulcea, seceta scoate la iveala imagini nebanuite: o insula a aparut peste noapte, in dreptul falezei, unde in urma cu cateva luni, acostau nave de tonaj mediu. Zilele au fost atat de claduroase incat pe limba de pamant s-a format si vegetatie.

Si comportamentul animalelor se schimba din cauza caldurii. Doua femei din Gorj au fost muscate de un caine si un porc, si au ajuns la spital aproape desfigurate.

"Era caldura mare si m-am dus sa ii dau apa ca sa aiba sa bea ca le e sete, ca orice animal. Cand sa pun laturile acolo in valaul lor s-a repezit porcul pe mine."

Medicii veterinari ii sfatuiesc pe proprietarii de animale ca pe timpul caniculei sa le asigure acestora umbra si apa proaspata pentru a preveni astfel de incidente.

Ingrijorator este insa ca am pierdut aproape tot ce s-a semanat.

"Sunt afectate peste 800 de mii de sectare din suprafata agricola, in diferite stadii de seceta", spune si Valentin Apostol consilier Ministerul Agriculturii.

Meteorologii confirma ca nivelul de apa din sol a ajuns la cote extrem de scazute.

Practic, cu exceptia unor judete din centrul si nordul tarii, toate celelalte regiuni sunt afectate de seceta puternica si seceta extrema.

Asa cum spuneau reprezentantii ministerului Agriculturii, sunt peste 800 de mii de hectare afectate de seceta. Asta, pentru ca pamantul nostru nu este irigat decat pe aproximativ 8 la suta din suprafata totala. Din 9 milioane de hectare, doar 300 de mii au primit apa prin acest sistem.

Ministerul sustine ca, de fapt, sunt functionale 750 de mii de hectare, dar producatorii nu au facut contracte ca sa isi ude pamantul, probabil din cauza preturilor mari la apa si energie. De exemplu, in Moldova exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60 de mii de hectare, dar culmea, au fost irigate doar 250 de hectare.

Asadar, in Romania zilelor noastre, agricultura se face la mila cerului.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Harta secetei care duce agricultura romaneasca in pragul disperarii. Pamantul s-a crapat ca la cutremur, pagubele sunt uriase
Harta secetei care duce agricultura romaneasca in pragul disperarii. Pamantul s-a crapat ca la cutremur, pagubele sunt uriase

Situatia tinde sa devina disperata in agricultura romaneasca. Seceta a inceput sa compromita culturile, iar in anumite zone fermierii sunt nevoiti sa-si vanda animalele la abator, pentru ca nu mai au cu ce sa le hraneasca.

Invazie
Invazie "apocaliptica" de lacuste in sud-vestul Rusiei. "Unele erau mai mari decat degetul meu". VIDEO

Doua regiuni din sud-vestul Federatiei Ruse sunt afectate in ultimele zile de invazia unor roiuri gigantice de lacuste.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.