Romania, pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de dependenta de alcool. "Beam tot ce prindeam"
Tot mai multe romance devin alcoolice si, conform cifrelor oficiale, ajung sa-si piarda viata din cauza acestui viciu. Numarul de decese situeaza Romania pe primul loc in Europa.
Romanii sunt pe locul 5 in lume in ceea ce priveste cantitatea medie de alcool pur consumat pe an. Dependentii ajung sa-si piarda locurile de munca apoi familia si, fara ajutor, sfarsesc in conditii sordide.
De-acum exist, insa, centre de consiliere atat pentru alcoolici, cat si pentru apropiatii lor aflati in suferinta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Co-dependent la telefon cu ruda unui dependent: "La un moment dat organismul o sa-i ceara din ce in ce mai mult pentru a atinge acea stare de bine."
Ea este Daniela. Timp de 8 ani a trait alaturi de un dependent de alcool.
DANIELA: "Consuma de dimineata pana seara si la serviciu si acasa. Imi interzicea sa merg la serviciu si nu mai aveam niciun fel de relatie sociala."
Cand n-a mai putut sa rabde, Daniela a plecat de acasa si asta i-a fost salvarea. Acum le da sfaturi celor care au nevoie de ajutor. Face consiliere telefonica pentru Alianta pentru Lupta Alcoolismului si Toxicomanilor. De cateva zile, telefonul suna incontinuu. La celalalt capat al firului au fost si parintii unui tanar din Pitesti.
Ca el a fost si "Vasile". A ajuns dependent la 25 de ani, iar la 37 bea cate un litru de vodka in fiecare zi. A fost pe punctul de a-si pierde familia: "Consumul meu de alcool a inceput din tinerete. Am crescut cu doi parinti alcoolici. M-a marcat. Beam tot ce prindeam. Am pierdut bucuria de a trai o viata normala."
Romanii se situeaza pe locul sase in lume in ceea ce priveste consumul de alcool dupa Belarus, Republica Moldova, Lituania si Rusia. Datele arata ca un roman consuma 14,4 litri de alcool pur anual. Ingrijorator este faptul ca mortalitatea cauzata de alcool in randul femeilor ne-a dus pe primul loc in Europa si pe locul 4 in randul barbatilor.
Eugen Hriscu, psihiatru, director stiintific la Alianta pentru Lupta Alcoolismului si Toxicomanilor: "Criza economica si dificultatile economice in populatie se asociaza cu o crestere a consumului de alcool. Asta s-a intamplat dupa 2009 si probabil vom vedea efectele cresterii consumului peste 5-10 ani, cand vor aparea dependetele, cirozele, cancerele."
Gelu Duminica, sociolog: "Noi in momentul de fata ne boicotam propriul viitor din simplul fapt ca pe dependenti ii vedem ca o problema, nu ca o resursa. Inchipuiti-va cat ar putea sa produca pentru economie cele cateva zeci de mii de persoane dependente."
Problema Romaniei este ca nu are medici si psihologi pregatiti sa trateze alcolismului.
EUGEN HRISCU, psihiatru, director stiintific la Alianta pentru Lupta Alcoolismului si Toxicomanilor: "Suntem o tara fara un centru dedicat dependentilor de alcool. Rusinea de a apela la medic. Abuzul si dependenta de alcool reprezinta o problema serioase de sanatate publica."
Iar dependenta duce la depresie si insingurare.
DAN CALOTA, psiholog: "Poate fi din cauza stresului de la locul de munca, mediul dur de munca, relatii dificile, dificultati in a isi gestiona emotiile".
Intre cateva pahare pe zi si dependenta e o linie extrem de fina.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca un barbat sa nu consume mai mult de doua bauturi pe zi, adica nu mai mult de 12 grame de alcool pur (o bere la 330 de ml sau un pahar de vin la 125 de ml). Iar o femeie sa nu consume mai mult de o bautura pe zi, 6 zile pe saptamana.