Romania nu mai produce tineri pregatiti in meserii. Cu cat ajung companiile sa plateasca elevii pentru calificare
De aproape 10 ani, Romania nu mai produce electronisti, electricieni sau comercianti cu studii medii. Pentru ca nu mai gasesc tineri calificati pe piata, marile companii se implica anul acesta in noi programe de invatamant profesional in licee din tara.
Elevii ajung sa faca peste 60% practica, sunt platiti cu pana la 400 de lei pe luna ca sa mearga la scoala si, daca sunt buni, la finalul celor trei ani de studiu se pot angaja.
Desfiintarea scolilor profesionale de electronisti a dus la disparitia de pe piata a meseriasilor tineri cu aceasta calificare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Edith Szilagyi, specialist resurse umane Telekom: "Fiind operatori de telefonie, prin implicarea acestor colegi putem sa asiguram servicii de excelenta si din acest motiv dorim sa ne implicam in educatia lor inca din scoala."
Asa ca o noua clasa cu 14 locuri pentru electronisti se infiinteaza din vara la Colegiul Mihai I din Capitala. Pe langa pregatirea cu cei mai buni specialisti din companiile private, elevii au si bursa lunara de pana la 400 de lei, cheltuielile de transport decontate, o diploma cu valabilitate europeana si prioritate la angajare.
Salariile din telecomunicatii trec de o mie de euro. De electronisti au mare nevoie si cei de la Institutul de Fizica a Pamantului.
Ioana a terminat liceul, dar nu i-a folosit prea tare: s-a recalificat la locul de munca, unde a invatat cu adevarat cum sa vanda un produs.
Ioana Dumitru, vanzator Humanic: "Este ideal dintr-o privire sa-ti dai seama ceea ce doreste cumparatorul."
Ciprian este inginer in instalatii, dar pasiunea pentru vanzari l-a facut sa ia totul de la zero.
Ciprian Olaru, sef departament Kika: "Anumite lucruri pe care tu poti sa le neglijezi, cum ar fi postura pe care o ai cand discuti cu clientul, sa nu te inchizi, sa nu stai cu mainile la spate, mimica fetei, practic limbajul nonverbal, este prima impresie si in vanzari conteaza."
Toate aceste lucruri vor fi predate insa, din toamna la scoala de comert austriaca, de la Colegiul Kiritescu din Bucuresti. Sapte companii vor sa scoata specialisti pentru magazinele lor din Romania.
Loredana Popescu, director Colegiul Economic Kiritescu: "Avem 56 de locuri incepand cu septembrie 2015. Prima etapa de inscriere incepe cu 8 iunie, 8-12 iunie, urmeaza alte doua, dar prima este cea mai importanta."
Nicoleta Negoianu, profesor: "Programele sunt revizuite, astfel incat sa fie o corelatie cat mai buna cu piata muncii."
Salariile incepatorilor in vanzari pleaca de la 400 de euro pe luna.