Romania, in top 10 mondial la consumul de vin. Doar 15% din ce bem este alcool de calitate

Dată publicare: 23-11-2012 19:16
Dată actualizare: 26-11-2012 06:54


Oameni credinciosi din fire, romanii apreciaza atat de tare Sangele Domnului, incat beau in medie peste 20 de litri pe an. Aceasta cifra, nu foarte onoranta, ne claseaza in top 10 al celor mai mari consumatori de licori, alaturi de francezi si italieni.

Dar, spre deosebire de ei, noi nu punem accentul pe calitatea bauturii, ci pe cantitate. Cu toate acestea, producatorii autohtoni incearca sa scoata produse din ce in ce mai bune. La un targ organizat in Bucuresti s-au lansat 500 de noi sortimente de vin, atat autohtone, cat si de import.

Ne place sa bem vin. Statisticile arata ca romanii consuma anual 24 de litri de vin. Asta nu inseamna insa ca stim sa alegem cele mai bune produse.

Doar 15% din vinul pe care il bem este de calitate. Cumparatorii recunosc insa ca nu stiu sa deosebeasca o licoare buna dupa culoare, miros sau consistenta si mai degraba se orienteaza dupa pret.

Cert este ca ne aflam in top 10 al consumatorilor, alaturi de tari precum Italia si Franta.

Tocmai de aceea in ultimii ani au aparut noi domenii, gata sa ofere pietei produse cat mai diverse.

Si strainii vor sa profite de apetitul nostru pentru vin. In primele luni ale anului am importat peste 400.000 de hectolitri din Europa, dar si din Chile, Argentina si Africa de Sud.

Si Romania a inceput sa exporte in cantitati insemnate, mai nou spre China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud.

Tags: vin, alcool,


VIDEO PROTVPLUS.RO