Elevii unui liceu din Galati spun ca sunt terorizati de un coleg. Ce spun parintii copilului acuzat de agresiune
Mai multi elevi de la un liceu din Galati spun ca se tem sa mai vina la ore din cauza unui coleg care i-ar agresa fizic si verbal, bunica acestuia sustinand, in schimb, ca baiatul este de fapt victima celorlalti liceeni.
-► Ce spun parintii elevului acuzat de agresiune
La liceul "Emil Racovita", din municipiul Galati, mai multi elevi de clasa a XI-a se plang ca sunt terorizati de un coleg transferat la inceputul anului scolar de la o unitate de invatamant din Braila, transmite Mediafax. Copiii il reclama pe colegul lor ca ii agreseaza fizic si verbal, ca ii ameninta si le cere bani drept taxa de protectie, iar, la randul lor, parintii elevilor sunt extrem de ingrijorati de aceasta situatie.
"Ma tem pentru viata copilului meu, acel baiat a venit joi cu o surubelnita la scoala si l-a alergat pe copilul meu, care s-a urcat in masina unor muncitori. Asa a putut sa se salveze. Nu are frica de nimeni acel baiat care spune ca nu le face nimic copiilor, doar ca se joaca cu ei. Dar stam si pazim scoala cand copiii nostri sunt destul de mari?", afirma mama unui elev de clasa a - XI.
Declaratiile acesteia sunt sustinute de catre un alt parinte care povesteste ca toti copiii din scoala respectiva traiesc in stres dupa sosirea acelui "elev violent, agresiv si fizic si verbal".
"Umbla cu diferite obiecte ascutite si periculoase, dovada mesjele postate pe Facebook - de acum incepe razboiul, va astept in fata liceului cu o bata. Sunt plangeri penale la Politie, sunt certificate medicale scoase in urma loviturilor pe care el le-a creat. Daca nu se rezolva situatia vrem sa transferam in masa copiii din aceasta clasa", a afirmat mama unui alt elev.
De cealalta parte, bunica elevului reclamat spune ca in tot acest scandal victima este, de fapt, nepotul sau, care se trezeste noaptea din cauza unor cosmaruri ca urmare a comportamentului colegilor sai.
"Noaptea copilul s-a trezit si a inceput sa tipe: 'a intrat peste mine, ma calca'...Eu i-am spus sa se impace cu copiii. El spune ca nu are cum sa faca acest lucru cand ei ii spun tot timpul ca este psihopat, handicapat. Cand il asculta la ore copiii spun: 'puneti-i, doamna, 2'. Medicii mi-au spus ca este supradotat, dar cu regret ca in tara nu avem scoli pentru acesti copii", a afirmat Tudora Gheorghita.
Directorul Liceului "Emil Racovita", Delia Humelnicu, a declarat ca situatia elevului este cunoscuta la nivelul conducerii unitatii de invatamant si ca baiatul acuzat ca isi terorizeaza colegii este monitorizat de catre un asistent social din cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta in Educatie Galati, care sta cu el la ore chiar in banca.
"Exista anumite regulamente si trebuie sa ne supunem lor. Eu inteleg situatia copiilor si a elevului, am luat masuri si l-am mutat in alta clasa, dar trebuie sa asteptam finalizarea evaluarilor", a spus Delia Humelnicu.
Totodata, reprezentantii Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Galati afirma ca pana acum, din evaluarile facute, a reiesit ca elevul respectiv are cerinte educationale speciale si recomandarile sunt pentru integrarea acestuia in invatamantul de masa.
"In acest caz, ca si in alte cazuri, este vorba despre un elev cu cerinte educationale speciale, iar acestia care au certificat de orientare scolara, cu recomandare de la medicul specialist si recomandarea comisiei de orientare scolara, de a fi integrati in invatamantul de masa, ei sunt integrati in invatamantul de masa. Avem un plan interventional personalizat care va continua integrarea lui, exista monitorizare din partea psihologilor. Are un asistent care merge cu el la cursuri. Trebuie integrat si asta se poate face, dar nu imediat", a afirmat directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Galati, Grigore Ionascu.
Un raport al acestei institutii privind situatia elevului ar urma sa fie facut in aproximativ o luna si, in functie de acesta, s-ar putea lua noi masuri in ceea ce-l priveste pe baiat.
Parintii elevilor care spun ca sunt agresati de catre acesta spera ca in final adolescentul sa fie transferat la o alta scoala sau chiar exmatriculat. Situatia de la Liceul "Emil Racovita" a intrat si in atentia politistilor dupa ce doi dintre parintii elevilor au facut plangeri impotriva elevului reclamat ca-si terorizeaza colegii.
Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Galati, Cristina Tatulici, in urma plangerilor formulate de catre parinti, in acest caz s-a deschis un dosar pentru loviri si alte violente.
Parintii elevului acuzat sustin, insa, ca acesta ar suferi de o boala care ii afecteaza comportamentul: "Nu putem decat sa spunem ca sindromul de care sufera fiul nostru conduce la riposte din partea lui atata timp cat nu este ințeles. Practic, situatiile neplacute, create de catre unii colegi și cațiva profesori, la care este supus zilnic, conduc la crearea unui zid in jurul lui. Acesta este datorat respingerii de catre ceilalti, el nefiind capabil sa inteleaga tot ceea se intampla in jurul lui. De altfel, toți copiii cu un astfel de sindrom se simt frustrati si izolati de societate si in felul acesta se adanceste teama si tendinta de a riposta in diferite forme pe care le gasesc de cuviinta. De asemenea, parinții cu astfel de copii sunt umiliti zilnic si puși la colt, sunt stigmatizați și jigniți, ca și cum nu vor sa le dea educație propriilor copii.
In realitate nu suntem ajutati in nici un fel de factorii educationali si decizionali, ba mai mult intampinam mari greutati in diferitele ipostaze, cum este cea de fata, iar in lupta noastra de a-l integra in societate suntem ignorati si chiar supusi rigorilor legii. Cred ca ințelegeți ca nu noi suntem cei care il invațam sa riposteze, cum de altfel credem ca nici un parinte din lumea aceasta nu iși invața copilul sa bata, sa fie violent. Noi suntem singurele persoane care il cunoastem cu adevarat si stim care sunt capacitatile lui de a se adapta si socializa. Ca parinti facem toate eforturile pentru a asigura ingrijirea medicala necesara fiului nostru mergand periodic la control medical psihiatric, urmand in continuare tratament si sedinte de psihoterapie. Totodata specialistii pe care i-am contactat recomanda pentru fiul nostru: „Intrucat comportamentul heteroagresiv este specific bolii de care sufera, este de apreciat faptul ca, pentru menținerea intr-un grup social, acesta necesita ințelegere și protecție din partea colectivului, nicidecum lipsa de considerație și provocare”.