România are un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a UE, dar mâncăm pește tot mai scump. ”Au devenit dușmanii noștri”
Peștele proaspăt românesc va ajunge în farfuria românilor la un preț tot mai mare în următorii ani. Piscicultorii se confruntă cu mari probleme, cauzate de seceta severă de anul trecut.
Cu tot mai puțină apă la dispoziție, spun specialiștii, puietul nu s-a putut ascunde și a fost vânat de păsările răpitoare.
Drumul peștilor, de la naștere și până în farfurie, durează în medie 3 ani și un nou ciclu a început în această perioadă. Însă crescătorii au probleme mari din cauza secetei de anul trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peștii au rămas, practic, fără apă, iar asta i-a făcut victime sigure pentru cormorani.
Radu Huian, director general companie piscicolă: ”Peștele neavând unde să se ascundă, toți cormoranii au tăbărât pe pește, l-au mâncat, pierderile sunt mari, lipsa puietului ne afectează pe 2 ani de zile. Dacă nu avem puiet, cantitatea de pește pentru client va fi mult mai mică”.
Elena Bejinaru: ”Luciul de apă din Delta Moldovei se întinde pe 1.200 de hectare, iar nivelul apei a crescut la 70% datorită precipitațiilor. Totuși cantitatea de puiet de pește a scăzut la 20% din totalul necesar".
”- Uite, ăla nu am avut deloc apă în el. Acum ce e acolo sunt nişte gropi şi s-a adunat apă din ploaie.
- Și ăsta văd că e pe jumătate.
- Păi, acum a început să vină apă din baraj să îl umplu”.
La cea mai mare fermă piscicolă din judeţul Bacău, suprafaţa luciului de apă s-a redus de la 140 de hectare la numai 40. Iar asta a fost o mare lovitură pentru producția de pește.
Vlad Ion, inginer piscicol: ”A scăzut la 40% dintr-o producţie normală în anii buni. Am avut pierderi mari în special la puiet, în special din cauza păsărilor ihtiofage care, ca niciodată parcă, au devenit duşmanii noştri, au mâncat o groază de peşte, apa fiind mică. Este foarte greu".
Un român mănâncă în medie 9 kilograme de peșt pe an
Anul trecut, crescătoriile din România au produs, în total, 20.000 de tone de pește. Întreaga cantitate a fost vândută în țară.
Potrivit INS, un român consumă în medie circa 9 kg de peste pe an, însă doar 12% din această cantitate provine din producţia internă.
Cătălin Platon, președinte ROMFISH: ”Producția de pește înregistrată în anii 2023 și 2024 va fi diminuată, s-a constat un deficit de material de populare la nivelul fermelor piscicole din România, situată undeva la 30%. Ceea ce va genera o lipsă de pește de consum în următorii ani".
Ing. Veta Nistor, șef Laborator Acvacultură, Institutul Piscicol Galați: Vor fi ani frecvent întâlniți cu deficit de material de populare.
Reporter: Asta va face ca peștele să fie mai puțin, deci și mai scump?
Ing. Veta Nistor: Mai scump. Sigur că da. Din păcate, acesta este un pronostic nefavorabil".
În prezent, România, deține un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a Uniunii Europene - peste 90.000 de hectare.