România are un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a UE, dar mâncăm pește tot mai scump. ”Au devenit dușmanii noștri”

×
Codul embed a fost copiat

Peștele proaspăt românesc va ajunge în farfuria românilor la un preț tot mai mare în următorii ani. Piscicultorii se confruntă cu mari probleme, cauzate de seceta severă de anul trecut.  

Cu tot mai puțină apă la dispoziție, spun specialiștii, puietul nu s-a putut ascunde și a fost vânat de păsările răpitoare.

Drumul peștilor, de la naștere și până în farfurie, durează în medie 3 ani și un nou ciclu a început în această perioadă. Însă crescătorii au probleme mari din cauza secetei de anul trecut.

Peștii au rămas, practic, fără apă, iar asta i-a făcut victime sigure pentru cormorani.

Radu Huian, director general companie piscicolă: ”Peștele neavând unde să se ascundă, toți cormoranii au tăbărât pe pește, l-au mâncat, pierderile sunt mari, lipsa puietului ne afectează pe 2 ani de zile. Dacă nu avem puiet, cantitatea de pește pentru client va fi mult mai mică”.

Citește și
peste
Turiștii de pe litoral s-au bucurat de mâncăruri cu specific pescăresc. Cel mai căutat preparat a fost borșul de pește
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Elena Bejinaru: ”Luciul de apă din Delta Moldovei se întinde pe 1.200 de hectare, iar nivelul apei a crescut la 70% datorită precipitațiilor. Totuși cantitatea de puiet de pește a scăzut la 20% din totalul necesar".

”- Uite, ăla nu am avut deloc apă în el. Acum ce e acolo sunt nişte gropi şi s-a adunat apă din ploaie.

- Și ăsta văd că e pe jumătate.

- Păi, acum a început să vină apă din baraj să îl umplu”.

La cea mai mare fermă piscicolă din judeţul Bacău, suprafaţa luciului de apă s-a redus de la 140 de hectare la numai 40. Iar asta a fost o mare lovitură pentru producția de pește.

Vlad Ion, inginer piscicol:A scăzut la 40% dintr-o producţie normală în anii buni. Am avut pierderi mari în special la puiet, în special din cauza păsărilor ihtiofage care, ca niciodată parcă, au devenit duşmanii noştri, au mâncat o groază de peşte, apa fiind mică. Este foarte greu".

Un român mănâncă în medie 9 kilograme de peșt pe an

Anul trecut, crescătoriile din România au produs, în total, 20.000 de tone de pește. Întreaga cantitate a fost vândută în țară.

Potrivit INS, un român consumă în medie circa 9 kg de peste pe an, însă doar 12% din această cantitate provine din producţia internă.

Cătălin Platon, președinte ROMFISH: ”Producția de pește înregistrată în anii 2023 și 2024 va fi diminuată, s-a constat un deficit de material de populare la nivelul fermelor piscicole din România, situată undeva la 30%. Ceea ce va genera o lipsă de pește de consum în următorii ani".

Ing. Veta Nistor, șef Laborator Acvacultură, Institutul Piscicol Galați: Vor fi ani frecvent întâlniți cu deficit de material de populare.

Reporter: Asta va face ca peștele să fie mai puțin, deci și mai scump?

Ing. Veta Nistor: Mai scump. Sigur că da. Din păcate, acesta este un pronostic nefavorabil".

În prezent, România, deține un sfert din suprafața piscicolă de apă dulce a Uniunii Europene - peste 90.000 de hectare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cantitatea de pește capturată din Marea Neagră a scăzut dramatic din cauza minelor și a exercițiilor militare
Cantitatea de pește capturată din Marea Neagră a scăzut dramatic din cauza minelor și a exercițiilor militare

Cu mine care plutesc în derivă pe mare și mai multe exerciții militare cu muniție reală, cantitatea de pește capturată de pescari din Marea Neagră a scăzut dramatic.

Turiștii de pe litoral s-au bucurat de mâncăruri cu specific pescăresc. Cel mai căutat preparat a fost borșul de pește
Turiștii de pe litoral s-au bucurat de mâncăruri cu specific pescăresc. Cel mai căutat preparat a fost borșul de pește

A doua zi de Paște a adus mulți nori și câțiva stropi de ploaie pe litoral. Înainte să plece spre case, turiștii s-au oprit la cherhanale pentru un borș de pește proaspăt, fructe de mare și icre. La prânz, cu greu se mai găsea o masă liberă.

BNR cumpără fructe de mare, pește și icre negre de peste 800.000 de euro pentru restaurantele pe care le deține
BNR cumpără fructe de mare, pește și icre negre de peste 800.000 de euro pentru restaurantele pe care le deține

Banca Națională a României își face aprovizionarea pentru restaurantele pe care le deține.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.