Înghesuială la tarabele cu pește, de Florii. S-a scumpit atât de mult, încât oamenii au cumpărat jumătate față de anul trecut
De sărbătoarea Floriilor, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui. Așa că piețele și magazinele cu specific au fost pline. Prețurile prea mari au redus, însă, porțiile.
În medie, în funcție, de specie, peștii sunt mai scumpi cu peste 20% față de anul trecut.
În Hala Obor din Bucureşti, erau cozi peste tot. Cu banii pregătiți, clienții au avut de unde alege.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: Ce cumpărați?
Cumpărător: „Pește. Novac, că asta îmi place – depinde cum îl faci – la gâtar, prăjit, e bun oricum! Pentru mâine, că e sărbătoare, se mănâncă pește.”
Cumpărătoare: „Vreau crap românesc, să mâncăm pește de-al nostru, nu e bun? Este, nu? Niște icre de știucă...”
Un domn ne învață la ce să fim atenți:
Reporter: La ce v-aţi uitat?
Client: „La culoarea lui! În primul rând, dacă e închis la culoare, e cam vechi.”
Și prețurile sunt mai mari față de anul trecut, în medie cu 22 de procente, potrivit datelor INS. La tarabe, un kilogram de crap sau păstrăv costă 28 de lei, dorada 41 de lei, iar șalăul cu trei lei mai mult. Cel mai scump este somnul, rondelele ajung la 95 de lei, iar cel file se vinde cu 110 lei kilogramul.
Pensionar: „Cam piperat acum, de săptămâna viitoare îl găsim mai ieftin, dar pentru mâine, o bucățică – și asta e situația, câte puțin din fiecare, că e mai greu – luăm ca să ne facem pofta, suntem pensionari – la noi nu se ajunge bugetul.”
Comerciant: „Mai puțin – preferă să dea 20 de lei pe doi pești, dacă anul trecut, cumpărau cinci cu acei 20 de lei – a rămas același buget, dar cantitatea de pește este mai mică.”
Meniul de la restaurant
În magazinele de profil, care aduc pește sălbatic de captură din Marea Mediterană, clienții și-au rafinat gusturile.
Livia Ciocan, manager restaurant: „Au învățat să facă diferența între sălbatic și fermă și aleg varianta cea ce mai sănătoasă, captură – biban, dentex, undiţar - limbă de mare, din aceeași familie cu calcan, un pește foarte bun- dentex – supranumit și regele mediteranei din familie cu dorada roșie – peștele undiţar, carne albă fără oase, foarte bun în sos”
Iar dacă sunteți în pană de idei și nu știți ce să gătiți – ce spuneți despre acest biban de mare gratinat cu parmezan și pesmet.
Bungărdean Vasile – bucătar: „Așa trebuie să arate, pește gratinat – îi adăugam lămâie, el este crocant în exterior, suculent în interior – aşa trebuie să arate. Mamă, cum miroase!”
Sau puteți să vă răsfățați cu o porție de creveți trași în tigaie în sos de roșii picant.
„Este rezultatul final – este o tocăniţă de pește de doradă, cu fructe de mare, sau în italiană pește în sos cacciuco” explică bucătarul.
În România, consumul anual de pește pentru o persoană a crescut de la 6,5 kilograme în urmă cu 12 ani, la aproape 9 kilograme.
Sursa: Pro TV
Etichete: peste, duminica floriilor, dezlegare la pește,
Dată publicare:
08-04-2023 19:20