Romania a ramas si fara culturile de plante medicinale
Am pus cruce si pe culturile de plante medicinale, asa cum s-au dus, de fapt, pe apa Sambetei toate lucrurile bune din Romania.
In acest moment, managerii marilor restaurante platesc enorm pentru rozmarin sau cimbru din Israel. Noi am distrus peste 90% din productia de ierburi miraculoase si ceaiuri, iar batrana companie Plafar lupta in tribunal sa-si recastige numele.
La noi, prea putini producatori mai scot uleiul din plantele aromate. Justificat. Dupa ce dorm un an la intuneric, respira un aer uscat si se incalzesc la 18 grade, din 65.000 de tone de ierburi ies cateva tone de ulei.
Alegeri 2024
01:18
Rezultate alegeri prezidențiale în Bacău. Marcel Ciolacu câştigă primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţ
00:37
Ludovic Orban: „Dragi români din SUA şi Canada, doar voi mai puteţi face ceva”
00:32
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. În ce județete conduce Elena Lasconi. La nivel naţional este pe locul trei
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
Iata de ce pentru un litru de ulei de masline amestecat cu rozmarin platim in hipermarket peste 20 de lei.
Ar putea fi mai ieftin daca, din 40.000 de hectare cu ierburi pretioase, nu am fi ramas doar cu 3.000 de hectare.
Salvia Sclareea, planta prin care doamna Viki obtinea, la statiunea Fundulea inainte de Revolutie, un component folosit la parfumul Chanel Nr 5, este de acum istorie. La fel si distileria.
Insa nu toti cercetatorii au cedat, iar unul dintre ei incaseaza acum un milion de euro pe luna din ierburile de leac. In tot acest timp, compania Plafar a adunat datorii istorice.
O buna parte dintre ierburile aromatice romanesti ajung pana in America si se vand apoi in ambalaje cu dichis la preturi mari. In farmaciile noastre, o sticluta de ulei volatil costa cel mult 8 lei.