Ceai? De sunatoare, menta si mustel de import...
Dupa agricultura, pomicultura si apicultura, s-a dus de rapa si industria plantelor medicinale.
Asa se face ca, din cele 50.000 de hectare cultivate inainte de Revolutie, acum daca mai plantam sunatoare, galbenele sau menta pe 10%, iar de baut, bem ceaiuri din import.
Sunt mult mai frumos ambalate, dar si mai slabe, spun specialistii romani.
Am fost candva... mari exportatori de plante medicinale, dar iata ca ne-a ajuns falimentul. Acum 20 de ani, sunatoarea, musetelul, galbenelele si coada soricelului rasareau sub atenta supraveghere a specialistilor pe campuri intregi.
Acum daca mai infloresc pe 5.000 de hectare.
Grav este ca plantele sunt culese la intamplare si vandute stainilor, care, asa cum se intampla si in cazul fructelor de padure, le trimit inapoi. O confirma importatorii, care aduc ceaiuri din Italia.
Romanii nu mai beau doar ceaiuri care sa le aline suferinta, ci si pe post de cafea sau in curele de slabire. Nu se uita la pret, cauta gustul. E si pacat sa nu profitam, spun cei din Patronatul Roman al Plantelor Medicinale.
Culturile private ar fi o solutie, pentru ca cele de pe marginea drumului sau din paduri sunt toxice. Cu toate acestea, au succes la piata.
In Romania, mai sunt doar cativa producatori de plante medicinale, la Valcea, Deva, Alba Iulia si Bucuresti. Acestia asigura 40% din piata ceaiurilor.