Romancele care si-au "cumparat" sani din Franta au dreptul la despagubiri de 3.000 de euro. La ce riscuri s-au supus femeile
Aproximativ 250 de femei din Romania care au implanturi mamare, cu gel industrial, produse in Franta, au dreptul sa ceara despagubiri de cel putin 3.000 de euro.
Decizia a fost data de o instanta judecatoareasca din Franta, dupa ce in 2010 s-a descoperit ca gelul folosit in cazul produselor ''Poly Implant Protese'' nu era de uz medical.
Ulterior, unele dintre acestea s-au fisurat, iar posesoarele au avut probleme de sanatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La fel ca alte 250 de romance, Marina are o proteza mamara produsa de firma Poly Implant Prothese din Franta. Desi sustine ca nu a avut nicio problema pana acum, a hotarat sa ceara despagubiri firmei producatoare, pentru ca traieste zilnic cu teama ca implantul i s-ar putea sparge.
"Sa plateasca pentru greselile pe care le-au facut. Eu am nevoie sa-mi schimb implantul si mi s-ar parea normal sa acopere ei costul interventiei", a spus Marina.
"Prezenta siliconului in contact direct cu tesuturile umane genereaza un anume tip de reactie de aparare a organismului: modificari celulare: modificarea formulei leucocitare, a nivelului anumitor teste biologice, subfebrilitatea", a explicat profesorul Ioan Lascar.
Din aceasta cauza, la sfarsitul anului trecut, instanta din Toulon a decis ca 2.000 de femei din Franta sa primeasca despagubiri de cel putin 3.000 de euro fiecare.
Avocatii francezi vor insa sa ceara si daune morale care ar putea sa ajunga la 20.000 de euro.
"Tribunalul a decis ca toate victimele din intreaga lume sunt acum indreptatite sa ceara despagubiri in fata curtii franceze", a spus Olivier Aumaitre, avocat in baroul din Paris.
Femeile trebuie sa stie, insa, ca vor obtine banii numai in urma unui proces. In plus, trebuie sa ataseze la dosar o expertiza medicala eliberata doar in Franta, care costa aproximativ 500 de euro.
Pana acum, jumatate dintre pacientele din Franta care au folosit implanturi PIP au decis sa le inlocuiasca, iar in iunie se va deschide o noua procedura legala la Tribunalul din Toulon.
Isteria mondiala din jurul protezelor mamare produse de firma Poly Implant Protese s-a declansat in 2010, dupa ce pungile cu silicon industrial au inceput sa se sparga.
Un raport al Comisiei Europene arata ca implanturile de tip P.I.P. au sanse de 15 pana la 30% sa cedeze, adica de doua ori mai mari fata de celelalte proteze.
Pana sa fie retrase, 400.000 de femei din 65 de tari din intreaga lume si-au marit sanii cu astfel de proteze.
50% din America Latina, 30% din Europa si 20% din alte tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: despagubiri, sani, implanturi, probleme, silicoane,
Dată publicare:
11-03-2014 19:00