Statul da o mana de ajutor romancelor diagnosticate cu cancer la san. "Implantul nu e un lux"
In al 12-lea ceas dupa ce cancerul de san a facut ravagii printre romance, autoritatile au decis sa acopere cu bani de la buget implantul mamar, in urma unei amputatii oncologice.
O comisie de specialisti va decide pentru fiecare caz in parte daca interventia estetica se poate face in acelasi timp cu extirparea tumorilor. Costul standard al unui implant va fi de 500 de euro.
Desi este cel mai frecvent tip de cancer, daca este depistat in stadiu precoce, sansele de recuperare merg pana la 94 la suta. Insa abia acum legiuitorii accepta ca amputatia sanului cu tumora maligna e doar primul pas in vindecare.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Pierderea unui simbolism atat de coplesitor cum este sanul este o lovitura foarte grea. Iar reintegrarea intr-o viata normala in care nu traieste sub spectrul cancerului este foarte importanta. E una din acele instante rare in care chirurgia este o interventie psihosociala", explica medicul psihiatru Vlad Stroescu.
O pacienta care traieste de 5 ani fara un san a marturisit ca bolnavele aflate in situatia ei, care n-au avut bani de implant siliconic, folosesc de la bureti la pungute cu nisip sau fasole, ca sa nu se simta mai putin femei.
"Te mai ajuta psihic sa treci peste trauma"
Mastectomia, adica indepartarea chirurgicala a sanilor, ramane cea mai frecventa optiune de tratament pentru cele peste 8000 de romance nou diagnosticate, in fiecare an, cu cancer de san. Proteza care imita aspectul natural poate fi implantata chiar in timpul operatiei, insa doar o cincime dintre paciente isi permit acest lucru. Cel mai mic pret al pietei pentru o proteza este 11 mii de lei.
Costurile se dubleaza, daca sunt scosi ambii sani, ceea ce fac, mai nou, de teama recidivei, cei mai multi medici.
Centrele oncologice deschid deja listele de asteptare pentru decontul implanturilor. Psihiatrii spun ca, pe langa sustinerea financiara, femeile ar trebui asistate tot timpul de un terapeut.
"Toate ghidurile medicale pentru oamenii cu cancer prevad si un suport psihologic din oficiu, nu ca un lux, ori acest lucru nu se intampla. Medicii de la noi nu sunt formati pentru asa ceva", spune Vlad Stroescu, medic psihiatru.