Legea caloriferului imparte Romania in doua. Cum ar putea deveni repartitoarele pe care am dat bani inutile
Cine isi inchide caloriferul risca sa plateasca sanctiuni! Propunerea extrem de controversata ii vizeaza pe locatarii blocurilor si are ca scop pedepsirea celor care se incalzesc pe spinarea vecinilor.
Proiectul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Utilitati Publice, propune si o temperatura minima de 20 de grade in apartamente.
Pe doamna Tatiana am gasit-o astazi cu 3 din 4 calorifere inchise. Are caldura doar in dormitor, dar si acolo cu portia. Femeia nu are bani sa incalzeasca toata casa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Eu tremur de frig si imi pun 10 cojoace pe mine si cand stau la TV in sufragerie imi pun si patura pe picioare si iau si ceva pe mine. Ei nu au dreptul sa vina la mine in casa sa verifice daca inchid sau nu repartitoarele", spune femeia.
Daca propunerea devine obligatie, pe robinetul termostatat va fi montata o piedica astfel incat proprietarii sa nu poata roti mai jos de 2 sau 3, in functie de tipul repartitorului.
Ca in orice disputa exista doua parti. La fel de nemultumiti sunt si aceia care considera ca platesc mai mult din cauza vecinilor care stau in frig.
"Vecinul meu care este un pensionar in varsta, sta intr-o singura camera chit ca are trei, nici la bucatarie nu isi da drumul decat cand mananca nitel si la baie cand face baie. Mi se pare anormal", se plange un bucurestean.
"Efectiv il incalzesti pe vecin, adica daca eu am doi copii mici, tin deschide non stop caloriferele , bineinteles ca daca ma invecinez cu apartamente nelocuite de exemplu, consumul meu va fi mai mare. Indiferent ca nu ne place caldura nu sta inchisa in cutie, in apartament", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat.
Tocmai de aceea, autoritatile se gandesc sa modifice legea astfel incat temperatura minima dintr-un apartament sa nu mai fie 6 grade cat e acum, ci 20.
"Este o propunere, noi ANRSC-ul , impreuna cu asociatiile de proprietari, impreuna cu alte institutii abilitate, vom face o comisie, vom face un studiu. Daca este nevoie sa modificam ordinul 343 il vom modifica", spune Mihai Doboga, vicepresedintele ANRSC.
In Romania, 50% dintre cei bransati la sistemul public de termoficare au montate repartitoare. De la 31 decembrie 2016, Uniunea Europeana ii obliga pe toti cei care mai depind de incalziri publice sa-si monteze asemenea dispozitive.