Ritualul pregatirii cozonacilor de Craciun intr-un sat din Sibiu. De ce nu renunta femeile la framantatul cu mana

×
Codul embed a fost copiat

In inima Ardealului, gospodinele framanta cozonacii si ii rumenesc in dogoarea potolita a cuptorului cu lemne, asa cum au invatat din copilarie.

Sunt mari, pufosi, plini de nuca, stafide si ciocolata si vor ocupa un loc important pe masa de Craciun.

Cozonacii din Alamor, un mic sat aflat la 30 de kilometri de Sibiu, se framanta doua ceasuri, pana pica apa din grinda, cum spun gospodinele. Mai stau o vreme la dospit sub un stergar, apoi aluatul e perfect. Toata lumea ajuta, pentru ca oamenii au de facut 150 de cozonaci, sa ajunga pentru toata suflarea satului.

Cozonacii sunt inmiresmati cu nuca amaruie, spuma de ou cu zahar si rom, cat sa suceasca pana si mintile unui marinar.

In ciuda efortului, femeile din sat nici nu vor sa auda de un malaxor, ca la brutariile moderne. Spun ca numai framantatul cu mana face aluatul atat de pufos. Toata lumea implicata stie de disciplina si respecta indicatiile gospodinei sefe, doamna Maria.

Citește și
Plaiul Foii
Tinutul lui Mos Craciun din Tara Barsei. Reactia unui englez: "Mi se pare fantastic fata de Londra. Este un contrast total"

Dupa o ora si jumatate, cozonacii rumeniti sunt scosi din cuptor, iar mirosul se raspandeste pe ulita satului.

Pentru 150 de cozonaci s-au consumat 300 de oua, 50 de kilograme de faina, 25 de kilograme de nuca macinata si 10 kilograme de zahar. Gustul, insa, este nepretuit.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Record absolut: 10 milioane de cozonaci vom consuma de Craciun. Profitul producatorilor s-a dublat in ultimii ani
Record absolut: 10 milioane de cozonaci vom consuma de Craciun. Profitul producatorilor s-a dublat in ultimii ani

Aproape 10 milioane de cozonaci, un record absolut, atat vom consuma de Craciun, iar datele se refera doar la cozonacii din comert.

Tinutul lui Mos Craciun din Tara Barsei. Reactia unui englez:
Tinutul lui Mos Craciun din Tara Barsei. Reactia unui englez: "Mi se pare fantastic fata de Londra. Este un contrast total"

Mergem sa-l cautam pe Mos Craciun in inima muntilor acoperiti de zapada si sa poposim in Plaiul Foii, la poalele masivului Piatra Craiului. Un loc unde s-au adunat parca toata frumusetea si linistea din lume.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.