Record absolut: 10 milioane de cozonaci vom consuma de Craciun. Profitul producatorilor s-a dublat in ultimii ani
Aproape 10 milioane de cozonaci, un record absolut, atat vom consuma de Craciun, iar datele se refera doar la cozonacii din comert.
Potrivit cifrelor furnizate de Rompan, anul acesta va fi si cel mai profitabil din ultimii 10 pentru producatorii de cozonaci care vor avea o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de lei.
Gospodinele se feresc sa-i pregateasca in casa pentru ca au mult de framantat, asa ca prefera, sa-i cumpere gata facuti. Iar cozonacii nostri vor ajunge si la romanii raspanditi prin lume. Intr-o brutarie din cartierul Bucurestii noi, angajatii nu stau o clipa. Cu cateva zile inainte de Craciun, cererea de cozonaci este uriasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doamna Mariana este sefa in bucatarie si respecta o reteta clasica. "Faina trebuie sa fie de buna calitate, ingredientele sa fie bune, calde, la temperatura camerei si cand face mama noastra acasa este important si framantatul"
Pentru ca productia este de aproape 200 de cozonaci pe zi, aluatul este framantat la un malaxor. Iar cand este gata, se adauga nuca si cacao din plin si rahat sau stafide, dupa preferinte. Dar in general, romanii prefera sa fie cu de toate. “Si cu rahat si cu cacao, sa fie cu de toate si cu stafide, sa fie si cald daca se poate."
Cozonacii sunt lasati la dospit aproximativ 40 de minute, apoi 30 de minute la cuptor. Din brutarie, cozonacii calzi sunt dusi direct in magazin. Conform unui studiu realizat de KeysFin, pentru Craciun vor fi scosi la vanzare aproape 10 milioane de cozonaci, iar cifra de afaceri a firmelor va ajunge la 1,5 miliarde de lei. Dintre acestia 1 milion de cozonaci vor ajunge peste hotare, cele mai mari cereri venind din Germania, Marea Britanie, Spania si Italia, unde sunt comunitati mari de romani.
Daca in 2011, profitul producatorilor de cozonaci era de 36, 4 miloane de lei, in 2014 el s-a dublat, ajungand la 82.2 milioane de lei.
Termenul "cozonac" provine din limba greaca, de la cuvantul "Kosonaki". "Kosona" inseamna "papusa", iar aceasta era forma care se dadea initial cozonacului. Acelasi produs exista si la bulgari si se numeste kozunak.