Ouale rosii se vopsesc in Joia Mare. Traditia spune ca astfel, ele rezista mai mult si nu se strica. Legenda acestui obicei
E joia dinaintea Pastelui si, in majoritatea regiunilor, ouale devin astazi rosii. Gospodinele lasa maturile la o parte si intra in bucatarii. Traditia cere ca astazi sa se coloreze ouale, pentru ca astfel spune credinta populara, rezista mai mult.
Crestinii pastreaza cu sfintenie randuiala din Saptamana Mare. Pentru tot ce se pune pe masa de Paste, e data o zi in care bucatele sa fie pregatite. Joia se vopsesc ouale, iar vinerea se framanta cozonacii. Din strabuni e intocmit acest calendar nescris si gospodinele se conformeaza in fiecare an pentru ca, exista credinta ca doar asa vor iesi bune si gustoase si nu se vor altera.
Legenda crestina. De ce trebuie sa avem pe masa, de Sarbatoarea Pastelui, oua rosii
Una dintre legende spune ca, pe cand Iisus era chinuit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un cosulet de oua, gandind ca in acest fel ar putea sa-l induplece pe acesta sa-l ierte pe Fiul Sau. Pentru ca, la un moment dat a obosit, Fecioara Maria s-a asezat la umbra unui copac sa se odihneasca. Atunci cand s-a ridicat, a vazut ca ouale din cos s-au facut rosii. De indata si-a dat seama ca fiul ei, Iisus Hristos, deja murise.
O alta legenda spune ca, in ziua rastignirii lui Iisus Hristos, toate ouale din lume s-au inrosit.
Alta poveste spune ca insasi Maica Domnului ar fi pus un cos cu oua sub crucea pe care fiul ei era rastignit. Erau ouale pe care voia sa le dea soldatilor ca sa-i induplece sa aiba mila de fiul ei. Sangele Mantuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouale din cos, le-a inrosit.
Ouale de pe masa de Paste, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii.
In unele zone inca se mai pastreaza obiceiul ca dimineata, in prima zi de Paste, intreaga familie sa se spele pe fata cu o cana de apa in care se pun un ou rosu si un banut. Se crede ca oul rosu are puteri miraculoase, de indepartare a raului, a bolilor si facaturilor, fiind purtator de bine, sanatate, putere si noroc.