TRADITII DE PASTE. Superstitiile de PASTE pe care romanii crestini le-au mostenit si le respecta de secole
Traditii si superstirii de Paste. De Paste, portile cerurilor se deschid, iar cei care nu dorm deloc in aceasta noapte si isi pun dorinte arzatoare le vor vedea implinite.
Asa suna una dintre superstitiile legate de marea sarbatoare de PASTE. Alta ne spune ca femeilor care au scos astazi din cuptor o pasca nereusita nu le va merge bine tot anul.
In satele de pe valea Muresului, in saptamana innoirii, credinciosii isi primenesc casele. Se lipesc zidurile, se albesc tavanele si se dau cu var pomii, tinda si sobele. Pe ulite miroase a rufe spalate, caci este rusine ca pastele sa te gaseasca nepregatit. "De Paste, intotdeauna scuturam si facem curatenie, scoatem hainele", spune Ana Popa.
Citeste si: MESAJE DE PASTE: Ce urari le poti trimite celor dragi de Paste
Este momentul impacarii, iar inainte de pleca la Biserica pentru slujba de Paste, oamenii isi cer iertare unii altora. "Nu trebui sa mergem la biserica certati cu ceilalti, sa primim bucuria Invierii cu tot sufletul deschis", spune Ion Bucur.
In satul Manastirea Humorului, din Suceava, superstitiile s-au pastrat din mosi stramosi, iar oamenii tin de ele. Femeile nu spala si nu cos, iar barbatii nu bat un cui. Spun ei, este ca si cum ar lovi in trupul Mantuitorului. Si tot acesta ar fi motivul pentru care bucatele ce trebuie taiate si puse pe masa sunt pregatite de astazi incat in duminica Pastelui sa nu foloseasca nimeni cutitul. "Oasele de miel se ingropau la un pomn ca sa fie sanatos".
Batranele stiu ca prima pasca ce le iese din maini trebuie dusa la biserica. Farame din ea trebuie date animalelor pentru ca spiritele rele sa fie tinute departe.
Citeste si: OBICEIURI SI TRADITII DE PASTE: Vinerea Mare, ziua in care se tine post negru si nu se spala haine
La Schieni, un sat din Bacau, dupa ce s-a spovedit si s-a impratasit, acest om a dus lumanarea acasa si s-a ingrijit ca trei zile sa ramana aprinsa. E un alt obicei stiut din batrani. "Lumanarea pe care o aprinzi la sfanta impartasanie iti aduce bucurii sufletesti si in trei zile ale pastelui iti indeplineste dorintele", spune Constantin Rotariu.
Iar la miezul noptii, cand preotul canta "Veniti sa luati lumina", tot o superstitie spune ca ar fi bine sa tineti intre dinti o bucata de metal. Superstitia aceasta are legatura cu durerile de masele. Mai exact, cei care vor tine o bucata de metal intre dinti vor fi feriti tot anul de astfel de probleme.