Pastele, petrecut in mijlocul istoriei. Cat costa cazarea de sarbatori in satele sasesti din Transilvania
De Paste, satele sasesti din Transilvania revin la viata ca acum zeci de ani. Nemtii se intorc acasa de sarbatori si ii aduc cu ei pe noii membrii ai familiei, carora le arata locurile pline de istorie.
Sunt bineveniti insa si turistii romani carora gazdele le deschisd portile grele de lemn si ii imbie la mese pline de preparate savuroase.
La Cisnadioara copacii au inverzit, iar satul tot arata ca un tablou al unui pictor indragostit de culoare. Pentru 500 de lei va puteti caza aici 3 nopti in camere cu paturi pictate ca-n povestea cu Hansel si Gretel.
Peste zi nu aveti timp sa va plictisiti. Pe Dealul Sfantului Mihail gasiti Cetatea Satului, singura constructie bisericeasca in stil romanic pastrata integral. Ajunsi acolo va puteti bucura de o priveliste tulburatoare cu ape repezi, turme de oi si pajisti pline de flori.
"Sibiul este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Arat pentru nepoate tara mea, unde m-am nascut, unde a trait familia", povesteste Hans Hager, turist.
"E istoria familiei mele, deci este foarte important pentru mine si pentru familia mea, sa stiu de unde isi trage radacinile familia mea", a explicat Pashe maren, turista.
Tot in zona se poate vizita si cetatea de la Cisnadie cu cel mai vechi turn cu ceas din Transilvania, montat in 1425.
"Aici vedeti o placa de cupru, un cablu de cupru, el este un paratraznet. Este primul paratraznet din Transilvania din 1793" explica un ghid turistic.
In zilele de Paste, sasii merg la biserica, iar apoi iau traditionala masa in familie de la care nu lipseste mielul, preparat insa dupa retete diferite de ale noastre.
"O sa prepar o pulpa de miel, un miel foarte tanar care a mancat numai lapte pana acum, asa ca va fi foarte moale, intai il prajesc in ulei, apoi il pun deoparte si adaug in tigaie morcovi si ceapa. Apoi il pun la cuptor pentru maxim 15 minute. Gutten apetit!" ne-a dezvaluit Dagmar Metschan, nemtoaica stabilita in Romania.
Toata lumea primeste oricum supa de casa cu taitei, hencles, o delicioasa placinta si in final bere la halba.
"Sarbatoarea de Paste este si o sarbatoare de intalnire a familiilor, partile lor din Transilvania si partile lor din Germania se reintalnesc", spune Stefan Cosoroaba, preot evanghelic.
In a doua zi de sarbatoare, sasii se imbraca in costume populare si ies la dans. Baietii merg sa stropeasca doamnele si domnisoarele cu parfum, sa fie fertile tot anul asa cum este si pamantul daca este udat bine.