Risc de dezastru. Un baraj s-ar putea rupe, iar autoritățile vor să golească un lac
La 27 de ani de la inaugurare, barajul Colibița are nevoie de reparații urgențe, din cauza infiltrațiilor de apă și a pompelor care nu mai funcționează în parametrii normali.
Autoritățile au obținut bani prin fonduri europene, iar lacul trebuie golit parțial, însă ecologiștii trag un semnal de alarmă și cer ca peștii să fie mutați în alte lacuri, pe durata șantierului.
Barajul de la Colibița a fost terminat în 1991, pentru producerea energiei electrice. La 27 de ani distanță specialiștii de la Apele Române consideră că repararea barajului este absolut necesară.
Dacă cedează construcția, apa, într-o cantitate de 65 de milioane de metri cubi, ar provoca un dezastru în zonă.
Localnic: "Cum să nu îți fie frică că dacă se fisurează, dacă se fisurează e bai. "
Localnic: "Să îl repare, să nu vină apă pe noi, în rest să facă cum or ști. E bine să vadă dacă are fisuri să îl repare, dacă mai sunt fisuri undeva. Să mai puna pe mască ceva dacă e nevoie și atât. "
Specialiștii vor să înceapă încă din această toamnă să golească lacul, iar activitatea va dura aproximativ 6 luni.
În apă trăiesc însă 19 specii de pești, inclusiv păstrăv, știucă sau crap. Autoritățile vor ca, pe durata șantierului, să înghesuie o cantitate uriașă de viețuitoare pe o suprafață de 20 de metri pătrați.
Vasila Labă - primarul localității Bistrița Bârăului: "Toată lumea să înțeleagă că barajul nu se golește tot, este încă un micobaraj în față acestui baraj la o înălțime de 17 metri și tot ce înseamnă fauna, peste o să rămână pe suprafață de apă până la nivelul de 17 metri.”
Cristian Țetcu - ecologist: "Este imposibil, pentru că cantitatea este foate mare de peste, peștii se canibalizează, se omoară unii pe alții, nici nu intră în discuție o asemea soluție".
Ecologiștii propun ca peștii să fie relocați în alte lacuri sau să fie sortați în funcție de specii pentru a fi repopulate râurile cu pești. Timp de cel puțin 2 ani, cât vor dura lucrările, și turismul în zonă va fi grav afectat.
Vasile Coruțiu - proprietar resort : ”Va trebui să găsim soluții alternative pentru turiști, pentru că deja avem contracte, avem drumeții, trasee touristic marcate deja și funcționale, trasee offroad, cu biciclete".
Reparația barajului costă 25 de milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!