Salveaza vieti, dar nu sunt o prioritate. Rezidentii cu salarii de mizerie au asteptat degeaba bursele promise de Minister
Desi le-a promis o bursa de 150 de euro medicilor rezidenti cu salarii de mizerie, Ministerul Sanatatii nu a trecut si la fapte si nu a virat banii respectivi. Oficialii promit ca sumele vor fi virate abia la salariul urmator.
"Am intarziat pentru ca au fost lacune in legislatie", vine raspunsul oficialilor, care sustin ca sumele vor fi primite la salariul urmator. Pana atunci, doctorii sunt obligati sa se descurce cum pot, in timp ce salveaza vieti.
Alexandra este medic rezident si s-a bucurat cand a aflat ca va primi in plus 670 de lei lunar. Dar, la fel de repede s-a intristat cand a constatat ca bursa promisa nu exista, iar ea trebuie sa traiasca tot cu salariul de 1100 de lei.
Alexandra David, medic rezident: “Dezamagire, frustrare si totodata un gust de greata. Chiar eram ferm convinsa ca nu o sa-i dea, dar pe undeva mai speram. Nu poti sa-ti permiti sa-ti cumperi nimic. Doar daca primesti din partea paritilor bani, asa cum primesc si eu. Este foarte umilitor faptul ca parintii ma intretin la varsta asta.”
De aceeasi dezamagire crunta au avut parte 14 mii de medici rezidenti care asteptau cu infrigurare aceasta bursa. Si nu e deloc un sentiment exagerat, daca stam sa ne gandim ca un medic rezident din anul 1 castiga 1.000 de lei, iar unul din anul 2 castiga intre 1.100 si 1.200 de lei.
Teodora Porciseanu, medic rezident anul 1: “Am vrut sa dovedesc ca e ceva care nu necesita o justificare financiara. Totusi, realitatea este mai crunta si genereaza multe insatisfactii ca nu primesti ceva care sa te tina pe linia de plutire. Decent mi se pare sa iti permiti sa platesti facturile, hrana si sa-ti poti permite sa te duci la restaurant si sa-ti iei o haina pe luna.”
Oficialii din Sanatate sustin ca "ordonanta nu a cuprins modalitatea legala prin care pot fi achitate bursele pentru rezidentii din alte retele sanitare decat cea a ministerului. De aceea, Ministerul Sanatatii a solicitat Finantelor corectarea acesteia, aspect care probabil se va reglementa pana la sfarsitul lunii februarie."
Asta inseamna ca in martie ar trebui virati atat banii din februarie, cat si cei din ianuarie. Dezamagiti, medicii aflati la inceput de drum asteapta sa vada daca luna viitoare responsabilii se vor tine de cuvant.