Soluția găsită de angajatori pentru a păstra salariile lucrătorilor după ”Revoluția fiscală”
''Revoluția fiscală'' decisă de Guvern îi face pe unii angajatori să găsească soluții temporare pentru a păstra salariile lucrătorilor.
Sindicaliștii spun că unii patroni au decis să nu crească salariile brute anul viitor, odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați, și să acorde în schimb bonusuri. Asta cel puțin până în momentul în care Parlamentul va consfinți măsură Guvernului prin transformarea ei în lege.
Revoluția fiscală a trecut de guvern, dar problemele au rămas. Unii patroni au hotărât că nu vor crește salariile brute odată ce sunt trecute contribuțiile la angajați, ceea ce ar reduce leafa netă. Dar, spun ei, vor lua măsuri pentru că pierderile vor fi compensate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andreea Gheorghe, specialist: ''În piață, în momentul acela, peste jumătate dintre companii se gândesc la negocierea colectivă de până la 20 dec, dar decizia lor nu este neapărat de majorare a salariului brut, ci de acordare a unui bonus brut, că diferența între brutul din 2017 și cel conform din 2018 pentru păstrarea netului.''
Patronii se tem de noi modificări fiscale.
Dumitru Costin, Președintele Blocului Național Sindical: ''Pentru angajator este același cost, dar angajatului dreptul la pensie va fi afectat, se va raporta la un salariu brut mai mic - apare o problema suplim pentru bugetul de asigurări sociale pe 2018.''
Probleme vor fi în cazul în care aceste bonusuri sunt ocazionale, spun specialiștii fiscali.
Andreea Gheorghe: Există această impredictibilitate - angajatul nu poate fi sigur 100% că va încasa acest bonus luna de luna.
Alți patroni au decis însă să crească salariile de baza și să modifice contractele de muncă, astfel încât lefurile nete să nu fie afectate.
Modificările vin după ce Guvernul a decis să schimbe din temelii sistemul de taxare al salariilor.
Astfel, de la 1 ianuarie 2018, angajatorii vor vira către stat trei contribuții, dintre care cele pentru sănătate și pensie vor fi suportate integral de angajații lor. Angajatorii vor suportă doar o contribuție asiguratoare de muncă, de 2,25%, pe când angajații vor achita contribuții de 35% din salariu. Toate reținerile din salarii vor fi în continuare virate la stat de angajatori.
Aceste măsuri au fost deja parafate de Guvern prin ordonanță de urgență și vor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, în ciuda protestelor de stradă care au continuat inclusiv astăzi. Ordonanță a intrat deja în discuția parlamentarilor, dar specialiștii spun că sunt șanse mici să fie schimbată radical.
Sursa: Pro TV
Etichete: contributii, guvern, salarii, taxare, revolutia fiscala,
Dată publicare:
12-12-2017 18:15