Retineti acest nume: Dobârlău! Se afla in Covasna si va deveni, in scurt timp, un brand eco
E un an bun
, ci si pentru taranii din Dobarlau. Retineti acest nume, pentru ca, in viitorul apropiat, ar putea deveni un brand eco de succes. Dobarlau este numele unui sat din Covasna.
Alegeri 2024
08:51
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Cum s-au schimbat datele de ieri până azi
08:49
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi
08:41
RezultateVot.ro – Șase ani de transparență și informare electorală pentru cetățeni, în pofida statului
08:35
Românii stabiliți în Ungaria au votat la o secție din Arad. „Trebuie ca cineva să aducă o schimbare radicală în țară”
In aceasta localitate, 53 de gospodarii sunt deja in etapa avansata de certificare ecologica. In curand, tot ce creste ori se produce in aceste curti va fi suta la suta bio. Oamenii planuiesc deja sa se asocieze si sa umple magazinele cu produsele lor, fara chimicale.
Dintr-o gospodarie se aduna in fiecare zi cateva kilograme de rosii. Pentru a face insa o afacere din asta, este nevoie de mult mai mult. Cu cateva zeci de kilograme de rosii din mai multe gospodarii se poate aproviziona deja un magazin. La fel se va intampla si cu celelalte produse.
Nu e deloc greu sa fii ECO in gospodaria ta, spun taranii. In Dobarlau nimeni nu stropeste gradina cu chimicale. Se folosesc doar ingrasaminte 100% naturale.
Pana si pasunile sunt bio.
Cat despre furaje concentrate la animale, nici nu se pune problema. Taranii nu vor sa foloseasca nici macar detergent ca sa curete vasele in care fac branza.
Intr-o gospodarie ECO totul trebuie sa fie natural - de la pamantul din straturile de ceapa, pana la cheagul ce se da laptelui. Vitele, pasunile, cotetele, chiar si buruienile de pe miriste trebuie sa respecte conditii stricte de certificare BIO. Domnul Veregut, de exemplu, are o singura problema : confortul vacilor din grajd.
Taranii din Dobarlau nu se opresc aici. Vor sa duca afacerea eco la urmatorul nivel. Se vor asocia, vor avea propriul brand si propria eticheta pe produsele ce le ies din curte. Si, cum toata lumea vrea mai nou lapte, oua, rosii... toate eco, clientela e asigurata.
Nici subventiile nu sunt de lepadat pentru gospodarii care se certifica bio. Sunt de 10 ori mai mari decat cele obisnuite. De pilda, un agricultor care primeste 150 de euro pe an pentru un hectar de teren lucrat, are dreptul la inca 1500 de euro daca e certificat eco. Si cine are 100 de oi, primeste in plus, 3500 de euro anual.
Pentru a obtine certificare eco, agricultorii trebuie sa incheie un contract cu o firma avizata de minister, apoi sa se inregistreze la Directia agricola. Trecerea de la agricultura conventionala la cea eco dureaza intre 2 si 5 ani - timp in care producatorul va fi controlat de mai multe ori. Abia dupa aceea va putea sa-si vanda produsele cu eticheta eco.
Certificarea costa intre 250 si 500 de euro.