Branza si laptele de la stanele din Bistrita-Nasaud, celebre si in Europa. Au certificate ecologice
Ati auzit de branza in Barbanta si laptele acru facut in stanele din Bistrita-Nasaud? Va veti mai intalni cu ele, pentru ca numele acestor bunatati vor deveni celebre. Producatorii au primit pentru ele certificate ecologice si le pot vinde in UE.
Clientii fac cozi pe la porti, iar ciobanii nu-si ascund reteta care le duce faima peste mari si tari. Secretul sta in pasunile alpine fara ingrasaminte chimice.
"Facem cas traditional si ecologic, se mulge laptele de la oi, se strecoara, se face in ciubar de lemn, se strange manual", spune Stefan Buta, cioban.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Titulatura "eco", obtinuta de branza si laptele acru facute de taranii din cele trei zone, a fost acordata pentru ca oile lor manaca iarba sanatoasa si curata. Laptele se pune intr-o oala mare din lemn de brad care ii imprumuta o aroma deosebita.
Acum, pe piata romaneasca, un kilogram din aceasta branza se vinde cu 15 lei.
Un alt ajutor pentru cei care fac produse din lapte ecologic vine de la Ministerul Agriculturii prin programe europene. Cei care, de pilda, au peste 100 de oi primesc aproape 10.000 de euro pe an pentru acest proiect:
"Pentru 2011sprijinul este de 6267 de euro. La acesti bani mai beneficiaza de ajutor specific de la Uniunea Europeana pentru imbunatatirea calitatii produselor de 3500 de euro", spune Valentin Pop Mititean, director Directia Agricola Bistrita Nasaud.
In acest moment in Romania exista peste 50 de asociatii si firme care produc si comercializeaza alimente si bauturi ecologice. Multe dintre acestea, branzeturi, miere si vinuri, in special, ajung si pe mesele strainilor.