Retete pentru masa de Paste. Cum se prepara stufatul de miel oltenesc sau friptura in crusta de verdeturi si unt

28-04-2016 18:22


Daca ati incheiat cumparaturile de Paste, asta nu inseamna ca nu mai puteti face mici modificari in meniul festiv.

Poate vreti, de exemplu, sa incercati anul acesta un stufat de miel ca in Oltenia, cu praz si menta, sau poate o friptura la cuptor in crusta de verdeturi si unt, ca-n Maramures.

O incununare a aromelor de primavara: stufatul - combina carnea de miel cu verdeturi din belsug. In Oltenia, stufatul e nelipsit de pe masa de Paste. Folositi carne cu os, pentru ca da mancarii si mai multa aroma.

Gabriel Chitulescu, bucatar: "Pentru stufatul de miel oltenesc, cu praz, avem nevoie de spata de miel, coasta de miel, bineinteles praz, ceapa verde, usturoi verde, usturoi uscat, vin alb, supa de zarzavat, menta proaspata."

Stufatul se prepara in cuptor, la foc mic, timp de o ora si jumatate.

Ciorba de miel - un alt preparat traditional - se acreste in Moldova cu bors. Alte gospodine ii dau gust cu corcoduse sau zeama de varza. Doamna Dana din Constanta in schimb o face groasa, ca o crema.

Se adauga apoi apa, mazarea si cartofii, peste care se presara boia iute. Zeama de varza si, la final, smantana grasa.

In Maramures vedeta pe masa de Paste e friptura de miel la cuptor, impanata cu usturoi si slaninuta afumata, imbracata in crusta din patrunjel, cimbru si usturoi amestecate cu unt sau umpluta cu legume.

Michael Pascale, bucatar: "Mielul a fost in bait timp de 2 zile pentru a fi mai fraged si mult mai gustos. Mielul il punem tot si se va taia la masa."

Alaturi se servesc nu una, ci doua garnituri: de legume si de varza trasa la tigaie si coapta la cuptor. Gospodinelor grabite, care vin de la serviciu, un fost concurent Master Chef le propune cotlete de miel gata in numai 10 minute cu garnitura de ciuperci in sos alb si morcovi glazurati in miere.

Bogdan Roman, concurent Master Chef: "Cotletele o sa le gatim nu chiar traditional ci foarte rapid, la tigaie trase in ulei si dupa care le savuram gustul. In 10 minute ar trebui sa fie gata reteta In acelasi timp o sa folosim ciuperci de padure, un mix culese din padurile din imprejurimi mai exact: galbiori, burette de fag, champignion si trambita cucului. O sa facem un sos cu smantana de oaie, smantana foarte groasa si langa ele niste morcovi baby."

La masa, carnea de miel merge cel mai bine cu vin rosu sec, dar in functie de garnitura si preferinte puteti opta si pentru unul alb sau roze.

VIDEO PROTVPLUS.RO