Suntem fruntasi la violenta domestica iar autoritatile au mainile legate. Cazul Petrutei: "O sa se razbune pe familia mea"
Crima de pe Calea Victoriei aduce din nou in discutie violenta domestica, la care tara noastra ocupa un loc fruntas. Zilele trecute o alta femeie a fost atacata pe strada de fostul iubit, arestat acum pentru tentativa de omor.
De cele mai multe ori, din pacate, abia cand se ajunge in acest punct critic, se intampla ceva concret. In rest, oficialii nu pot sau nu vor sa gestioneze astfel de cazuri si intervine cand este prea tarziu.
Petruta Jitarasu: "O sa iasa din puscarie, unde o sa invete alte prostii, si o sa se razbune pe toata familia mea, e un om agresiv si nimeni nu a facut nimic. Nimeni "
Petruta este inca socata. In urma cu trei zile, si ea a fost atacata cu un cutit de fostul partener, furios, sustin cunoscutii, ca femeia isi gasise un alt iubit.
Atacul s-a intamplat la orele amiezei, intr-o zona intens circulata din Magureni, judetul Ilfov, in fata uneiu biserici. Inarmat cu un cutit de bucatarie barbatul si-a atacat fosta concubina si i-a sectionat una dintre arterele de la un brat. A vrut sa o omoare, insa au sarit cativa trecatori care l-au imobilizat pe individ.
Petruta a avut noroc si a scapat cu viata. Pana la momentul atacului, agresorul a amenintat-o de multe ori.
Petruta Jitarasu: “Ma suna: te omor, acum vin dupa tine si te omor, sa vezi ce iti fac. Daca nu ii raspundeam la telefon suna pe toti cei care ma cunosteam ca sa afle ceva despre mine. Am depus de multe ori plangeri la politie, de fiecare data cand m-a agresat.”
A depus plangere, e adevarat, insa sustin politistii si-a retras ultierior declaratia. Vecinii spun ca barbatul ar fi platit-o ca sa renunte.
3 din 10 femei din Romania sunt abuzate fizic si psihic de cei care le sunt soti sau iubiti. Numarul lor, apreciaza organizatiile care lupta pentru drepturile femeilor, este in realitate mai mare. Cele mai multe sufera in tacere, de teama sau de rusine. Unele ajung la spital cu rani cumplite. Altele sunt ucise.
Legislatia pentru apararea victimelor violentei domestice, chiar daca a fost imbunatatita, are inca multe hibe. Un exemplu este situatia in care autoritatile se pot autosesiza, pentru ca femeii ii e teama sa reclame. Pentru asta, legea spune ca trebuie ca victima sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale, ceea ce este enorm. Pana si o fractura se repara in 2 luni.
Apoi, femeile care au curaj sa se lupte, obtin in instanta un ordin de protectie. Daca agresorul se apropie de ele, incalca legea si risca inchisoare de la o luna la un an. Dar asta inseamna un proces cu termene si amanari, timp in care victima poate fi din nou agresata. Societatea civila a cerut o lege mai dura, care sa-l inchida, macar pentru cateva zile, pe cel care incalca ordinul de protectie.