Rețetă de cozonac de Paște. Trucul pentru a-l face cât mai pufos

cozonac
Shutterstock

De Sărbători de pe masă nu are cum să lipsească dulcele vedetă. Așa că îți propunem o rețetă de cozonac.

Ingredientele de care avem nevoie pentru a pregăti cozonacul:

-zahăr – 250 grame
-drojdie proaspătă – 50 grame
-făină – 1 kg
-5 gălbenușuri
-lapte 500 ml
-grasime (50g ulei + 150g unt)
-mirodenii după gust (lămâie coajă, esență de vanilie, esență de rom)
-sare – o linguriță rasă care se pune peste gălbenușuri și se freacă cu ele.

Cum se prepară cozonacul

Se pune drojdia într-un castron cu o linguriță de zahar și se freacă, plus o lingură de lapte și puțină făină și se lasă la crescut până se dublează volumul.

Între timp se pune laptele la încălzit și se adaugă zahărul ca să se topească, împreună cu coaja de lămâie și mirodeniile.

Citește și
ouă roșii de paște
Când se vopsesc ouăle de Paște - ce spune tradiția și de ce este importantă ziua în care se înroșesc ouăle

Făina se pune într-un bol, după ce a fost cernută de 2-3 ori. Se pune laptele călduț peste faina și drojdia crescută și se încorporează după care se pun gălbenușurile frecate cu sare și se încorporează și ele bine cu toată faina.

Apoi, se începe frământatul: uleiul se amestecă cu untul topit și se frământă turnând puțin câte puțin grăsime până ce aluatul înghite toată grăsimea și nu se mai lipește de mâini.

Frământatul tebuie să dureze cam 30-40 de minute. Dacă este prea moale, se mai pun una sau două linguri de făină, astfel încât coca să nu se lipească de mâini.

Se lasă la crescut acoperit cu o folie sau cu un prosop până își dublează volumul. Din această compoziție ies doi, trei cozonaci, însă depinde de tava.


Cum preparăm umplutura pentru cozonaci


Albușurile se bat spumă, după care se pune zahărul - 100-150 de grame de zahăr -, o cană de nucă măcinată și 3 linguri de cacao. Se pot pune stafide, esențe și rahat, după gust. Cu aceasta se umplu cozonacii și se lasă la crescut 30-50 de minute, până când depășește puțin tava de copt. Apoi, se coc la 150-160 de grade timp de 50-60 de minute.

Poftă bună!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Rețete de pască fără aluat pentru masa de Paște. Secrete pentru o pască perfectă și alternative moderne la cea tradițională
Rețete de pască fără aluat pentru masa de Paște. Secrete pentru o pască perfectă și alternative moderne la cea tradițională

Pasca de Paște foarte fi și fără aluat. Urmăriți pașii cu atenție pentru a realiza această reţetă simplă de pască, dar foarte apetisantă.

Când se vopsesc ouăle de Paște - ce spune tradiția și de ce este importantă ziua în care se înroșesc ouăle
Când se vopsesc ouăle de Paște - ce spune tradiția și de ce este importantă ziua în care se înroșesc ouăle

Vopsitul ouălor de Paște este o tradiție cu rădăcini adânci în cultura românească. Potrivit obiceiului, există o zi considerată potrivită pentru acest ritual, iar respectarea ei are o semnificație aparte pentru Paște.        

REȚETE DE PAȘTE | Ponturi pentru cele mai bune ouă umplute
REȚETE DE PAȘTE | Ponturi pentru cele mai bune ouă umplute

Ouăle umplute sunt, cu siguranță, unul dintre cele mai ingenioase preparate și pot juca rolul unui aperitiv perfect înainte de friptura de miel pe care o așteaptă toți de la masă.  

REȚETE DE PAȘTE | Chec aperitiv pentru masa de Paște
REȚETE DE PAȘTE | Chec aperitiv pentru masa de Paște

Checul aperitiv, o mâncare delicioasă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Această rețetă se prepară foarte simplu, iar ingredientele sunt sănătoase și gustoase, și foarte important, la îndemâna oricui.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.