Restructurari in primariile din tara incepand cu 2010!

Ultima actualizare: 02-04-2012 22:14

Se anunta un cutremur de proportii in primariile din toata tara. Guvernul lucreaza la un proiect prin care se vor impune standarde de cost in administratie.

Odata cu restrictiile pentru cheltuielile nejustificate, primarii vor fi obligati ca din 2010 sa faca restructurari. Ca sa intelegeti cat de pagubos este sistemul in orase diferite, dar cu un numar egal de locuitori, unii dintre edili au angajat de 4 ori mai multi functionari fata de colegii lor.

Bine ati venit in Voluntari Ilfov, o fosta comuna de langa Bucuresti, devenita oras din 2004. Cam de atunci a inceput si dezvoltarea pe cat de exploziva, pe atat de haotica a urbei - pe terenuri agricole au crescut ansambluri rezidentiale la hectar, satele s-au transformat in cartiere, comunele in poli urbani, iar populatia a ajuns la 29.995 de locuitori. In acelasi timp a sporit numeric si personalul primariei.

204 functionari publici la aproape 30.000 de locuitori. Iar in sectorul 2 al Capitalei, vecin cu Voluntariul, sunt 400 de functionari, dar la 400.000 de cetateni. Un raport de 1 la o mie, fata de unul la 147 de locuitori cat este in Voluntari.

La aproape acelasi numar de locuitori si pe o suprafata asemanatoare, dar cu buget de 5 ori mai mic, Curtea de Arges are doar 69 de functionari - adica unul la 463 de cetateni!

Si tot la o populatie de 30.000 de locuitori, Friedberg, un orasel german, unde problemele cu primaria se rezolva si de acasa prin internet, sunt doar 106 functionari!
In Londra sunt doar 628, iar la Bruxelles 130.

Ce inseamna mult, ce inseamna putin, ce intelegem prin excedent in primariile romanesti si unde sunt discrepante, vom afla dintr-un act normativ, in pregatire la Guvern. Iar standardele de cost ar urma sa fie stabilite raportat la dimensiunea unitatii administrative. Personal suplimentar, peste numarul impus de Guvern, nu va putea fi angajat din bani publici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO