Referendum eșuat pentru unirea unei comune cu orașul Buzău. Oamenii sperau că vor avea și ei canalizare și trotuare
Eșec la referendumul pentru unificarea municipiului Buzău cu o comună limitrofă - Țintești.
În timp ce în comună prezența la vot a sărit bine de pragul de 40%, la oraș cetățenii s-au lăsat cu greu convinși să meargă la urne, astfel că referendumul nu va fi validat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă cele două unităţi administrativ teritoriale s-ar fi unit, suprafaţa municipiului aproape s-ar fi dublat, ceea ce ar fi permis, spun iniţiatorii, dezvoltarea municipiului, atragerea de noi investiţii, mai multe locuri de muncă şi construirea de locuinţe pentru tinerele familii.
Dintre cei peste 100.000 de buzoieni înscrişi pe listele permanente ar fi trebuit să se prezinte la vot cel puţin 30%.
Constantin Toma, primar Buzău: "Eu cred că buzoienii au înțeles că nu este un vot pentru un om sau un partid, este un vot pentru viitorul lor".
La Buzău locuitorii nu s-au înghesuit la urne. În cele 80 de secții de votare s-au prezentat puțin peste 10% dintre votanți. Cei care au mers la vot spun că această unire ar fi fost benefică pentru dezvoltarea celor două comunități.
Peste 15 milioane de lei s-au cheltuit pentru referendumul eșuat
”Locuitor Buzău: Se va dezvolta mai mult orașul și vom avea extindere.
Reporter: Prezența este foarte mică, de ce credeți?
Locuitor: Nu pot să-mi explic".
Comuna care spera să se unească cu municipiul Buzău are o suprafață aproape egală cu cea a oraşului reşedinţă de judeţ. Primarul comunei a mers la vot împreună cu familia, şi era convins că în comună prezenţa la urne va fi mare.
Aurel Stoica, primar Țintești: "Am venit cu mic cu mare, pentru a fi Buzăul mare, noi ne dorim asta".
În comuna Țintești prezenţa la urne a fost de peste 40%. Cum este obiceiul la ţară, localnicii s-au înghesuit la urne după ce au ieşit de la biserică. Ei sperau ca în localitatea lor să ajungă facilităţile de la oraş.
Localnic Țintești: "Să avem și noi trotuare, să avem canalizare, să avem gaze, să avem ca și la oraș".
Localnic Țintești: "Dacă nu se face acum, nu o să se mai facă niciodată, că am avut primari aha... și au făcut pentru ei, pentru noi mai puțin".
Pentru organizarea referendumului, Primăria Buzău a cheltuit peste 15 milioane de lei. La nivel național este cel de-al doilea referendum de unire a două localităţi, după ce în 2015 Oradea a încercat acelaşi lucru cu Sânmartin - şi nu a reuşit.