Scoția cere un nou referendum pentru independență. „Sper că guvernele scoţian şi britanic vor putea ajunge la un acord”
Premierul scoţian Nicola Sturgeon a cerut luni guvernului britanic să dea dovadă de "cooperare" şi să autorizeze organizarea unui nou referendum cu privire la independenţa Scoţiei, căruia Boris Johnson i se opune ferm, transmite AFP.
În discursul de închidere a conferinţei anuale a formaţiunii sale, Partidul Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon a afirmat că "abordarea (sa) în ce priveşte guvernarea şi politica va fi, în măsura posibilului, cooperarea şi nu confruntarea".
"Aşadar, sper că, în acest spirit de cooperare, guvernele scoţian şi britanic vor putea ajunge la un acord - aşa cum am făcut-o în 2014 - spre a permite dorinţelor democratice ale poporului scoţian să fie ascultate şi respectate", a declarat ea, făcând referire la o precedentă consultare populară, câştigată cu 55% din voturi de tabăra favorabilă rămânerii în Regatul Unit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Pentru țări de dimensiunea Scoției, independența funcționează. Funcționează pentru Danemarca, Irlanda, Austria, Norvegia și Finlanda și pentru multe altele. Acestea sunt țări de diferite resurse și economii, însă independența funcționează pentru toate”, a mai spus Nicola Sturgeon.
Populara Nicola Sturgeon doreşte să organizeze un nou referendum până la sfârşitul lui 2023, fixându-şi mai întâi ca obiectiv depăşirea crizei legate de pandemie. Partidul său s-a plasat pe primul loc în alegerile locale din mai şi s-a aliat cu Verzii, la rândul lor favorabili organizării unui referendum, pentru a guverna.
Dar premierul britanic Boris Johnson, care are ultimul cuvânt în autorizarea acestui referendum, consideră că o astfel de consultare nu poate avea loc "decât o dată într-o generaţie" şi că ea ar fi sursă de divizare, potrivit Agerpres.
Nicola Sturgeon este de părere însă că Brexitul, împotriva căruia au votat 62% dintre scoţieni, a schimbat datele problemei. Luni, ea a denunţat impactul Brexitului, care a dus la "o creştere a costurilor pentru producători", 'penurii la anumite alimente" şi 'lipsă de mână de lucru în numeroase sectoare' din cauza "combinaţiei între pandemie şi o politică de imigraţie profund ostilă".
Nicola Sturgeon doreşte ca Scoţia să se poată alătura Uniunii Europene ca stat independent.
Nu este treaba guvernului de la Londra "să decidă viitorul nostru fără consimţământul oamenilor care trăiesc aici", a subliniat ea. "În calitate de stat independent, cooperarea între Scoţia şi prietenii noştri din restul Regatului Unit va continua, dar pe o bază mai bună: Scoţia va fi un partener egal", a mai spus Sturgeon.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, Scotia, referendum, independenta,
Dată publicare:
13-09-2021 20:55