Producătorii de mere din Dâmbovița s-au unit. Recolta va ajunge în 2 lanțuri de magazine
Semne bune anul are pentru producţia de mere. În multe zone din ţară, crengile sunt pline de mere rumene și gustoase.
În Dâmboviţa, producătorii s-au unit într-o asociaţie din care au numai de câştigat. Săptămâna viitoare, merele lor vor ajunge în două mari lanţuri de magazine.
Claudiu Popa are două hectare pline de meri în Voineşti, judeţul Dâmboviţa.
Claudiu Popa: "Anul acesta este o producţie super mare, fructele sunt super frumoase, cantitatea şi calitatea sunt deosebite."
35 de producători din zonă s-au asociat şi au în total 178 de hectare, de pe urma cărora produc aproape 2.000 de tone de mere. Cu toţii vorbesc despre beneficiile cooperativei şi planurile de viitor. Vor să ridice o staţie de sortare şi ambalare a fructelor şi o fabrică în care să producă suc de mere şi ţuica.
Ionuț Neagu: "Avantajele, primul pas a fost achiziţionarea de îngrăşăminte şi pesticide, ne-au ajutat în obţinerea unui preţ mai bun, iar pasul doi, contactul cu supermarketurile."
Pomicultorii din Voineşti par că au înţeles în sfârşit ca unde-s mulţi, puterea creşte. Aşa că după ce s-au asociat, au semnat primele contracte, iar de săptămâna viitoare merele lor vor ajunge în rafturile a două mari lanţuri de magazine.
Aurel din Bistriţa Năsăud are singur 200 de hectare de livadă. Se laudă că va strânge în total 4.500 de tone de fructe. O parte va ajunge în supermarketuri, iar o alta pe băncile elevilor din tot judeţul.
Aurel Onigaș: "Să zic că 500 de tone mai mult faţă de alţi ani. Am luat tot ce a fost mai frumos, mai mare pentru consum şi astea le scuturăm şi le recoltăm pentru industrie."
În schimb, merele cu mici defecte ajung în propria sa fabrică de suc natural.
Aceeaşi strategie o aplica şi Mariana.
Mariana Oprea, producător de suc natural de mere: "Ce nu se vinde se transformă în suc! Un suc natural de mere, care are toate proprietăţile unui măr bun, sănătos."
Mulţi pomicultori au însă o problemă: nu găsesc depozite unde să lase cantităţi mari de fructe. În Voineşti, doi investitori au construit cu peste 3,5 milioane de euro - din bani europeni - un depozit. Are o capacitate de 1.600 de tone şi este dotat la cele mai înalte standarde. Însă nu face față cererii.
Gheorghe Erculescu, administrator depozit de mere Voinești: "Au crezut că nu vor avea multe mere şi s-au blocat//au venit la mine pentru a închiria celule, dar eu închiriasem cu diverşi producători."
Potrivit datelor Eurostat de anul trecut, România ocupa locul 2, după Polonia, în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu meri. La producţie însă, suntem abia pe locul 7, după Polonia, Italia, Franţa, Germania, Spania şi Ungaria.
Specialiştii spun că multe livezi sunt bătrâne şi dau recolte slabe. În 2017, am importat mere în valoare de peste 40 de milioane de euro - cele mai multe de la polonezi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!