Recolta buna de capsuni romanesti. Vor fi mai ieftine si mai gustoase ca fructele din import
Mai bune, mai dulci, mai multe si mai ieftine. Asa promit agricultorii ca vor fi anul acesta capsunile romanesti. Minunatele fructe sunt aproape coapte, iar in zece zile vor umple de parfumul lor toate pietele.
Iarna blanda si primavara prietenoasa le-au ajutat sa se faca mai repede, ca sa isi concureze suratele din Italia, Spania, Turcia si Grecia.
Cultivatorii din judetul Satu Mare, zona care asigura cel putin 80% din productia nationala de capsuni, anunta ca pentru inceput vom da 7-8 lei pe kilogram.
Adica mai putin decat pentru "uriasele" din Grecia sau Spania,
care costa intre 8 si 20 de lei. Acest producator spera ca in maximum o saptamana, sa duca primele laditele la piata.
Vasile Muste: "Perioada de recoltare dureaza 10-12 zile si atunci pretul scade pe zi ce trece, aparand si productia din camp. Fructul are o aroma deosebita, pentru asta il pastrez. Aroma de fraguta de fapt de acolo provine, capsunele, nu? "
In judetul Timis, un cultivator a ales un soi hibrid pentru ca, spune el, cumparatorii s-au obisnuit cu marfa mai aspectoasa.
Cu precizarea ca: "Nu le fortam cu nimic. Sunt biostimulatori, sunt substante care pot ajuta la cresterea mai rapida, dar nu vrem sa le dam. Stricam gustul fructului."
Un alt coleg, in schimb, a ramas la soiul romanesc din anii "50, pe care il pretuieste ca atunci cand era copil.
Fructele sunt mai mici, dar aroma lor nu se compara cu nici o capsuna cat pumnul.
"Are si gust de fraga si gust de capsuna aia, care era inainte pe la bunici."
In Galati, o familie de capsunari a infiintat o plantatie pe mai bine de trei hectare.
Fratii Spanu au invatat meserie in Italia, unde au lucrat de ani buni. Pentru ca a fost mai cald, anul acesta au dus rasadurile direct pe camp.
Titi Spanu: "Suntmai naturale. In solar erau fortate. Cred ca o sa scoatem la un pret mai jos decat alea care-s aduse din afara, ca sa putem sa le vindem."
Pentru ca va fi superproductie, multi cultivatori vor avea nevoie si de forta de munca suplimentara. Sunt gata sa le dea zilierilor intre 30 si 50 de lei.
Cultivatorii autohtoni de capsuni spun ca vor scoate prima productie peste aproximativ sapte zile. Pretul va fi sub cel al capsunilor de import, adica undeva intre 8 si 10 lei pe kilogram.
Pana atunci, nu va lasati inselati de acei comerciantii din piete, care sustin cu tarie ca fructele sunt din gradina proprie. O sa simtiti gustul inconfundabil al Mediteranei